Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Droogte-alarm: tussen 06-09 uur en 18-22 uur niet de tuin sproeien!

onkruid.jpg

Door de warmte van de afgelopen en komende dagen dreigen er drinkwaterproblemen in Nederland. Waterbedrijven waarschuwen om tijdens de ‘piekuren’ zuinig om te springen met water. Kortom: geen badjes voor de kinderen, het gazon niet sproeien en niet te lang douchen!

Volgens het AD zijn er ‘vooralsnog’ geen problemen met de levering van drinkwater. Maar door de aanhoudende droogte moeten waterbedrijven zoals Vitens en PWN een recordaantal liters oppompen, meldt de krant. Volgens PWN wordt er zo’n veertig procent meer water gebruikt dan normaal. Hierdoor kunnen er problemen met de waterdruk ontstaan en kan er bruin water uit de kraan komen. Dat bruine water kun je wel drinken, maar echt lekker is anders natuurlijk.

Piekuren: tussen 6-9 uur en 18-22 uur

De waterleveranciers vragen hun klanten daarom in een e-mail en via social media om ’s ochtends tussen 6.00 en 9.00 uur en ’s avonds tussen 18.00 en 22.00 uur zuinig aan te doen met drinkwater. Water uit de kraan drinken blijft natuurlijk geen probleem. Maar de tuin sproeien, de auto wassen of een hondenbadje vullen kan beter op een ander moment. “Het verbruik is groot,” zegt een woordvoerster van PWN. “Als we dan allemaal ook nog uitgebreid de tuin gaan sproeien, wordt het erg veel. Al dat water moet ook maar door de leidingen.”

Tips om water te besparen

Het komt vaker voor dat waterbedrijven tijdens een warme periode adviseren om zuiniger om te springen met water. Hieronder een paar belangrijke én handige besparingstips.

– Ga tijdens de piekuren niet uitgebreid het gazon staan sproeien, de auto wassen of andere dingen doen die veel water vergen. Voldoende water drinken blijft juist wel belangrijk. Het Voedingscentrum adviseert om bij warm weer minstens twee liter water per dag te drinken. Zo kom je erachter of jij genoeg drinkt. 
– Neem een douche in plaats van een bad.
Douche niet langer dan vijf minuten.
– Gebruik de bespaarknop van de wc.
– Vang voordat je gaat douchen het koude water op in een emmer in plaats van het door het putje te laten weglopen – handig om de planten mee water te geven!
– Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
– Strooi cacaodoppen tussen je tuinplanten. Ze houden vocht vast en helpen bovendien tegen onkruid.
– Zet de (vaat)wasmachine pas aan wanneer hij helemaal vol is.
– Moet je toch echt de auto wassen? Gebruik dan een emmer in plaats van de tuinslang.

Bron | AD, Voedingscentrum

Lees ook

Hoe vaak douchen is gezond?
Carpaal tunnel syndroom: wat helpt tegen die tintelende, zere handen?
Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant