Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wat zijn waterwormen? Drie vragen aan dr. Perry van Genderen

stethoscoop.jpg

Je hoort weleens van wormen die zich in je lichaam nestelen tijdens het pootjebaden. Dat is volgens dr. Perry van Genderen helaas geen broodjeaapverhaal. “Jaarlijks raken tientallen Nederlanders besmet met waterwormen.”

Wat zijn waterwormen precies?
“De schistosoma is een worm die door de huid dringt en in de bloedvaten van de lever, darm of blaas eitjes legt. Daar hoef je niets van te merken. Op de lange termijn kunnen deze eieren ernstige schade veroorzaken aan de lever of blaas. Ongediagnosticeerde schistosomiasis (bilharzia) kan dus gevaarlijk uitpakken.”

Wanneer en waar kun je het oplopen?
“Vooral Afrika is er berucht om. Je kunt geïnfecteerd raken bij contact met zoet water. Bijvoorbeeld tijdens het zwemmen, wassen of pootjebaden. Er is niet veel
water voor nodig. Er zijn verhalen bekend van mensen die alleen maar door spatwater tijdens het zeilen op de Nijl geïnfecteerd zijn geraakt.”

Wanneer weet je dat je geïnfecteerd bent?
“Aanvankelijk merk je er niks van. De wormlarven kunnen onopgemerkt door de huid het lichaam in gaan. Als je zes weken tot twee maanden na je tropische vakantie ineens koorts krijgt, begint te hoesten of rillingen of spierpijn krijgt, kan dat duiden op een acute schistosomiasis. Het kan ook zijn dat je helemaal nergens last van hebt, maar toch geïnfecteerd bent. Ben je in een risicogebied geweest, zoals Afrika, Zuidoost-Azië of Suriname, en heb je in een meer of plas gezwommen, laat je dan testen. Dat kan via de huisarts. En koop géén kuurtjes ter plekke. Die medicatie kan nep zijn. Bovendien heeft de ziekte een incubatietijd van meerdere weken; pas na die tijd kun je er iets tegen doen met medicijnen.”

Tekst | Dorien Dijkhuis
Foto | iStock

Dit is afkomstig uit het dossier Souvenirs waar je niet op zit te wachten uit Margriet 2017-25/26. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Ook interessant om te lezen

Te leuk dit, een meisje probeert van haar schaduw af te komen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant