Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze drie GGD-regio’s beginnen als eerste met vaccineren

drie-ggd-regios-beginnen-met-vaccineren.jpg

Als het coronavaccin door de keuring van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heen is, beginnen we in Nederland op vrijdag 8 januari 2021 met de eerste vaccinaties. Uit de planning van de GGD en het RIVM blijkt dat drie GGD-regio’s als eerste beginnen met vaccineren.

Van de eerste oproep voor de eerste vaccinatiegroep tot de uitbreiding naar 25 vaccinatielocaties: zo ziet de planning eruit. 

Drie GGD-regio’s beginnen met vaccineren

Zodra het coronavaccin beschikbaar is zullen Utrecht, Rotterdam en Hart voor Brabant de eerste drie GGD-regio’s zijn die beginnen met vaccineren. Volgens een woordvoerster van de GGD Utrecht begint Utrecht, als alles goed gaat, al op 8 januari met de eerste inentingen. Op welke locatie dit zal gebeuren is nog niet bekend. Ook een woordvoerster van GGD-regio Rotterdam bevestigt dat zij begin januari starten met vaccineren, maar de precieze datum is nog niet naar buiten gebracht. De woordvoerster van GGD-regio Hart voor Brabant (Den Bosch, Tilburg en omstreken) bevestigt nog niets. Volgens de berichtgeving van de Rijksoverheid gaat de GGD uiterlijk maandag 11 januari op drie locaties vaccineren. Vanaf 18 januari moet het vaccineren zijn uitgebreid naar 25 centrale locaties. Er zal zeven dagen per week gevaccineerd worden, met ruime openingstijden. 

Het gaat om het coronavaccin BioNTech/Pfizer dat bestaat uit twee prikken. Tussen de eerste en tweede inenting zit drie weken. 

Eerste groep

Vanaf maandag 4 januari 2021 worden de eerste uitnodigingen voor een vaccinatie verstuurd. De eerste vaccinatiegroep bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Bij een uitnodiging kun je telefonisch een afspraak maken. Op een later moment in het jaar kan dit hoogstwaarschijnlijk ook digitaal. 

Lees ook: Dít is wanneer jij naar verwachting een coronavaccinatie mag halen

Eind december al 500.000 vaccinaties klaar

Volgens Rijksoverheid wordt dit jaar nog de eerste doses van 500.000 vaccins van BioNTech/Pfizer geleverd. Mogelijk keurt de EMA aanstaande maandag het coronavaccin al goed. In dat geval kan deze vanaf woensdag worden toegelaten door de Europese Commissie. Maar dat betekent niet dat we daardoor al eerder dan begin januari kunnen starten met inenten, want volgens het kabinet moet er namelijk eerst nog een hoop gebeuren. Zo moet er onder andere een spoedadvies uitgebracht worden over de geschiktheid van het vaccin voor specifieke doelgroepen, moet informatie over de mogelijke bijwerkingen worden verwerkt in de medische richtlijnen van het RIVM en moeten er allerlei systemen worden getest. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Welingelichte kringen, Rijksoverheid, NOS
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant