Nieuws

Drie dingen waar je op moet letten als je een fles wijn koopt

fles-wijn.jpg

Heb jij binnenkort een etentje gepland en wil jij je gasten graag verrassen met een lekker wijntje? Wijnkenner Felipe Carvallo legt uit waar je op moet letten bij het kopen van een fles wijn.

1. Voedselsuggesties

Op veel etiketten staat met welk eten de wijn goed combineert. Best handig, zeker als er veel verschillende maaltijdsuggesties op staan. Maar eigenlijk moeten je alarmbellen afgaan als je te algemene voedseladviezen ziet.  “Als het lekker is bij pasta en andere standaardgerechten, dan is het een heel neutrale wijn die feitelijk overal lekker bij smaakt. Je krijgt dan vaak een standaardwijntje waar niks mis mee is, maar waar je ook niet heel blij van wordt,” aldus Carvallo.

2. Alcoholpercentage

De meeste mensen kijken hier niet naar, maar het is goed om hier juist wél op te letten. Het alcoholpercentage in wijn kan namelijk een goede voorspeller zijn van de zoetheid. “Over het algemeen geldt dat een relatief laag alcoholpercentage in witte wijn erop wijst dat er wat suiker is achter gebleven die niet gefermenteerd is,” zo legt Carvallo uit. De wijn is dan dus zoeter.

3. Druivensoort

Iets waar mensen wel vaak naar kijken, is de druivensoort. Terwijl dit eigenlijk niet altijd belangrijk is. Als er geen druivensoort op het etiket staat, hoef je de fles niet direct te laten staan. “Vooral in de Oude Wereld, zoals bij veel Franse wijnen, wordt de wijn gelabeld op basis van de plaats waar hij vandaan komt en niet op basis van de druivensoort. Het is een typisch Nieuwe Wereld-fenomeen om de druivensoort op het etiket te vermelden. Laat je daar dus niet door weerhouden. Er zijn tal van andere factoren die de smaak van wijn compleet kunnen veranderen, zoals de plaats waar de wijn is geproduceerd,” aldus Carvallo.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Business Insider
Foto | iStock

Ook interessant