Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bij een positieve test zonder klachten drie dagen in thuisisolatie? Deze virologen vinden dat te kort

drie-dagen-thuisisolatie-positieve-test-zonder-klachten.jpg

Ben je positief getest op het coronavirus, maar heb je geen klachten? Dan adviseert het RIVM om drie dagen in quarantaine te gaan. Heb je daarna nog steeds geen klachten? Dan mag je weer naar buiten. Maar nu het aantal besmettingen opnieuw blijft stijgen, trekken sommige virologen dit advies in twijfel. Bij een positieve test zonder klachten zou je volgens hen tien in plaats van drie dagen in thuisisolatie moeten blijven. 

Anders is het risico dat je besmettelijk bent volgens hen nog te groot.

Drie dagen in thuisisolatie bij een positieve test zonder klachten 

Volgens hoofd klinische virologie Bert Niesters van het UMCG, is drie dagen in thuisisolatie bij een positieve test te kort. Ook zonder klachten. Aan het NOS legt hij uit dat het tien dagen kan duren tot je klachten krijgt, waardoor het veiliger is om ook zo lang uit voorzorg in quarantaine te gaan. Niesters liet zichzelf in de eerste maanden van de coronapandemie regelmatig testen als onderdeel van een studie. Toen hij positief op het virus werd getest, had hij geen klachten. Pas zo’n vijf tot zes dagen later kreeg hij symptomen. Als hij de drie dagen thuisisolatie bij de positieve test en zonder klachten had uitgezeten, zoals het advies van het RIVM luidt, had hij dus wel mensen kunnen besmetten. Daarom vindt de viroloog drie dagen te kort. 

Tien dagen in quarantaine

Ook hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC laat aan het NOS weten drie dagen thuisisolatie te kort te vinden. Het is namelijk niet voor de volle honderd procent zo dat mensen na 72 uur geen klachten meer kunnen krijgen, dit is slechts een gemiddelde. Daarnaast is het volgens Koopmans ook belangrijk dat iedereen bij een positieve test, met of zonder klachten, preventief tien in plaats van drie dagen in thuisisolatie blijft, omdat de aangescherpte maatregelen niet door iedereen worden gehandhaafd. Om het aantal besmettingen te laten dalen en het virus onder de duim te krijgen, is dus een langere quarantaineperiode nodig. 

Lees ook: Negatieve coronatest, maar nog wel klachten: mag je dan wel of niet naar buiten?

Meer positieve testen zonder klachten

Volgens Koopmans kunnen we daarnaast vaker de situatie verwachten, waarin mensen zonder klachten een positieve test doen. Dat komt omdat er in de toekomst steeds meer getest kan en mag worden. Bij het testbeleid dat op dit moment geldt, kun je je eigenlijk zonder klachten niet laten testen. Je kunt dus nadat je de drie dagen hebt uitgezeten na je positieve test en nog steeds klachtenvrij bent, niet voor de zekerheid nog een extra test doen. Alleen in sommige situaties, zoals bij een uitbraak in de zorg, kan een uitzondering worden gemaakt. En ook bij privéklinieken worden er soms coronatesten afgenomen bij mensen zonder klachten. 

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!    

Bron | NOS
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant