Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Overgewaaid uit Scandinavië: ‘drankhangen’ is de nieuwste lifestyletrend

drankhangen.jpg

Breng jij het liefst je avonden door op de bank met een alcoholische versnapering, wat snacks en je favoriete series? Dan doe je ongemerkt mee aan een van de grootste lifestyletrends van het moment, namelijk drankhangen.

Het zogeheten ‘kalsarikänni’ is overgewaaid uit Finland en maakt momenteel met veel succes zijn intrede in Nederland.

Lekker in je ondergoed

Voor de Finnen is kalsarikänni geen nieuw verschijnsel, het is daar al jaren de grote ontspanningstrend. Want wat moet je anders tijdens al die donkere herfst- en winteruren, in een agrarische, dunbevolkt land waar buiten de stad weinig te doen is? Precies, kalsarikänni dus, dat letterlijk ‘lange onderbroek’ (kalsari) en ‘dronken’ (kännit) betekent. Want naast je wijntje, een pizza en het kijken naar je favoriete serie is het dragen van comfortabele kleding een vast onderdeel van het drankhangen.

Geen prestatiedruk

De Finse journalist Miska Rantanen (51) schreef een boek over deze lifestyletrend en legt aan NRC uit wat kalsarikänni, de Finse variant van hygge (Deens voor gezelligheid) en lagom (Zweeds voor precies goed) inhoudt: “De term betekent heel eenvoudig: thuis of in een huiselijke omgeving alcohol nuttigen. In je ondergoed of andere makkelijke kleding, zonder de intentie het huis te verlaten en zonder enige vorm van prestatiedruk.”

Gelukkiger

De journalist schreef het boek met een knipoog naar al die andere lifestyletrends, maar benadrukt ook het belang van drankhangen: volgens hem is het dé reden dat Finland zo hoog scoort op de geluksindex van de Verenigde Naties. Vanavond lekker drankhangen dus?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Viva
Foto | iStock

Ook interessant