Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Grote doorbraak in onderzoek naar één van de meest besmettelijke infectieziektes ter wereld

onderzoek-doorbraak-tubercu.jpg

In Nederland worden jaarlijks 800 mensen besmet met tuberculose (tbc). Gelukkig wordt niet iedereen ziek. Toch is het virus minder onschuldig dan je denkt: jaarlijks overlijden er wereldwijd ongeveer 1,6 miljoen mensen aan deze ziekte. Vooral veel jonge kinderen zijn slachtoffer.

Maar er lijkt  nu een doorbraak te zijn…

Tbc opsporen

Op de wereldconferentie bestrijding tbc en longziekten in Den Haag werd recent een nieuwe manier gepresenteerd om tbc op te sporen bij baby’s en kleine kinderen. Namelijk via een zogenaamde poeptest. Deze test laat allereerst zien of de aangetroffen bacterie ongevoelig is voor  (veelgebruikte) antibiotica. Daarnaast is de test stukken sneller: binnen twee uur (in plaats van maanden) kan de poeptest laten zien of kinderen wel of niet besmet zijn met tuberculose.

Kindvriendelijke test

Naast de snelheid van de poeptest is er misschien nog wel een groter voordeel: de test is kindvriendelijk. Voorheen werd tuberculose namelijk getest door middel van het afnemen van slijm uit de luchtwegen. Jonge kinderen kunnen meestal geen slijm uitspuwen. Daarom moet dit via een slangetje gedaan worden. Voor kinderen – én ouders – is dit vaak erg traumatisch. Omdat poep makkelijker te verkrijgen is, is de poeptest dus een stuk kindvriendelijker. Er wordt nu hard aan gewerkt om de poeptest binnen twee jaar toegankelijk te maken voor kinderen waar ook ter wereld.

Challenge TB

Challenge TB is het project waarmee de Verenigde Staten een wereld zonder tuberculose wil realiseren. Het project wordt mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen negen organisaties, geleid door KNCV. Zij bieden wereldwijde technische ondersteuning aan landelijke tbc-programma’s en lokale partners. Hierdoor zijn er in de eerste drie jaar – in de 24 landen die het Challenge TB project uitvoeren – meer dan 9,5 miljoen mensen behandeld.

Als het ook lukt om de poeptest binnen twee jaar overal toegankelijk te maken, kunnen er steeds meer (kinder)levens gered worden.

Beeld | iStock
Bron | KNCV Tuberculosefonds

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant