Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Universiteit Wageningen roept op: stuur doodgeslagen muggen op

doodgeslagen-muggen-opsturen.jpg

Heb jij de eerste muggen in huis al gespot? Dan heeft Universiteit Wageningen een ietwat bijzonder verzoek als je ‘m te pakken krijgt. Zij ontvangen jouw doodgeslagen steekinsecten namelijk graag via de post. Van nog semi complete exemplaren tot platgeslagen tegen de muur: stuur alle doodgeslagen muggen de komende tijd op. 

Dit hoopt de universiteit hiermee te ontdekken. 

Stuur je doodgeslagen muggen op

Vooral in de zomermaanden lijkt het gevecht tegen de zoemende steekmuggen voor geopend, maar ook in de winter kun je de beestjes soms al in huis spotten. En ook dan kunnen ze mogelijk ziektes overdragen. Daar willen onderzoekers van Wageningen University & Research graag beter zicht op krijgen, en dus roepen zij Nederlanders op: stuur je doodgeslagen muggen op. Hiervoor heb je een stukje keukenpapier, flessendop, aluminiumfolie of huishoudfolie en een envelop nodig. Plaats je dode mug in een (schone) flessendop en leg een stukje keukenpapier over de mug. Wikkel dit vervolgens met het folie in en stop het pakketje in een envelop. Via dit formulier kun je je waarneming doorgeven en ontvang je een uniek nummer dat je op de achterkant van de envelop schrijft. Vergeet niet om ook je postcode hier te noteren. Het insturen van je doodgeslagen muggen kan nog tot 16 maart. 

Westnijlvirus 

Via de muggenradar bleken de afgelopen weken tientallen mensen al last te hebben van de eerste muggen en ook in eerdere onderzoeken uit 2014 en 2015 bleek al dat de beestjes ook in de winter actief kunnen zijn. De onderzoekers in Wageningen willen achterhalen welke muggen dat precies zijn, wat hun bijtgedrag is en of ze in de winter bijvoorbeeld ziekteverwekkers, zoals het westnijlvirus met zich meedragen.

Lees ook: Zes Nederlanders besmet met het westnijlvirus: dít wil je daarover weten

Tweelingzusje van de gewone huissteekmug

In de onderzoeken uit 2014 en 2015 bleek het om de molestus, het tweelingzusje van de gewone huissteekmug, te gaan. Deze bleek ook in de winter actief, het liefst zoogdieren te bijten en graag te verblijven in ondergrondse broedplaatsen, zoals kruipruimtes, waar water staat. Vermoedelijk gaat het ook nu om deze steekmug. 

Muggen met bloed 

De onderzoekers kunnen de meeste informatie afleiden uit muggen waar nog bloed van hun slachtoffer inzit. Hiermee kunnen ze namelijk niet alleen de overlast en het soort mug achterhalen, maar ook het bijtgedrag in kaart brengen. Aan het bloed kunnen de onderzoekers bijvoorbeeld zien of dit van een mens, vogel, kat of ander dier komt. Daarmee kan de universiteit inschatten hoe groot de kans is dat virussen via de mug van mens op dier worden overgedragen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.       

Bron | RTL Nieuws, Wageningen University & Research
Beeld | Getty Images

Ook interessant