Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wat mooi: al meer dan 9000 doodgeboren kindjes eindelijk erkend

wat-mooi-al-meer-dan-9000-doodgeboren-kindjes-eindelijk-erkend.jpg

Begin dit jaar, in februari, mochten doodgeboren kinderen eindelijk worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Hierdoor werden ze officieel erkend als eigen persoon, wat voor veel ouders troost biedt.

Dat dit ontzettend nodig was, blijkt wel uit het aantal registraties. Inmiddels zijn er 9329 kinderen ingeschreven.

Geen erkenning voor doodgeboren kindjes

Voor veel ouders was het pijnlijk dat er voor hun doodgeboren kindje geen enkele erkenning was van zijn of haar bestaan. Na het afscheid was het bestaan van het kindje nergens officieel terug te vinden, wat het verdriet voor veel ouders alleen maar vergrootte. Gelukkig kwam daar afgelopen februari verandering in, toen ouders hun doodgeboren kinderen eindelijk met terugwerkende kracht konden inschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP).

Petitie

De nieuwe regeling is ingevoerd op initiatief van Natasja Geyteman, die in 2007 haar eigen eerste kindje, Jolie, verloor. Ze vond het moeilijk dat er geen enkele mogelijkheid was om Jolie te registeren. Om hier verandering in te brengen, startte ze een petitie. Met succes, want deze werd zo’n 80.000 keer ondertekend.

Pijnlijke situaties

Dat de wetswijziging er niets voor niets is gekomen, blijkt nu uit de bijna 10.000 registraties. Voor veel ouders voorkomt deze mogelijkheid pijnlijke situaties. Voorheen werden veel ouders bij de aangifte van hun tweede kindje ‘gefeliciteerd met de eerste’, omdat het eerste, doodgeboren kind niet geregistreerd was. Nu kunnen zulke fouten niet meer gemaakt worden.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant