Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Domper voor hooikoortspatiënten: gesnotter houdt de komende weken niet op

hooikoortspatienten.jpg

Het mooie weer was de afgelopen dagen voor veel mensen reden tot vreugde, maar voor hooikoortspatiënten bepaald niet. De natuur loopt zo’n drie weken voor op schema en dat betekent dat de ellende extra vroeg is begonnen als je hooikoorts hebt.

Hooikoortsradar wordt dan ook overspoeld met klachten over branderige ogen, loopneuzen en niesbuien.

Hazelaars en zwarte elzen

Maurice Martens van Hooikoortsradar heeft hier wel een verklaring voor. “De temperatuur is de afgelopen week snel omhoog gegaan en blijft de komende dagen ook aan de hoge kant. Dan zie je dat de hazelaars en zwarte elzen snel actief worden en pijlsnel hun voortplantingsorganen ontwikkelen; dat zijn de katjes waar pollen uitkomen.”

‘Explosie van pollen’

Vooral in het oosten en zuidoosten van het land is het niet fijn toeven voor mensen met hooikoorts, omdat de temperaturen daar nog hoger zijn dan elders in het land. Martens: “Daar is sprake van een explosie van pollen die allemaal tegelijkertijd in de lucht komen. Dat duurt voort zolang het droog blijft, we hoge temperaturen hebben en er veel zonneschijn is. Als het vervolgens gaat waaien, verspreiden de pollen zich als een deken over het hele land.”

Hooikoortspatiënten moeten voorlopig nog even doorbijten, want het ziet er niet naar uit dat het zachte weer binnenkort is afgelopen…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Telegraaf, AD
Foto | iStock

Ook interessant