Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wat kun je doen tegen irritatie door de eikenprocessierups?

oak-processionary.jpg

Het is je vast niet ontgaan: de eikenprocessierups rukt op in ons land. Er zijn er dit jaar al drie keer zo veel als in 2018. Kom je in aanraking met de brandharen van het beestje, dan kan dat tot vervelende klachten leiden. Hoe kun je de pijn en jeuk verminderen?

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. En ze zitten vooral (de naam zegt het al) in eikenbomen. Klinkt niet heel angstaanjagend, maar toch kun je maar beter zo ver mogelijk bij ze vandaan blijven. Dat komt doordat de beestjes brandharen hebben die, als je ermee in aanraking komt, zorgen voor irritatie van de huid, luchtwegen en ogen.

Eerste hulp bij aanraking

Heb je de rups aangeraakt of ben je door de wind in aanraking gekomen met zijn haren? Probeer dan niet te krabben of wrijven. Verwijder de brandharen zo snel mogelijk met behulp van plakband en spoel vervolgens de huid goed af met lauw water. Was ook je kleding op minstens zestig graden. Je hoeft dus niet per se in direct contact met de rups te komen om er last van te krijgen: de brandharen vliegen helaas ook door de lucht.

Verzachtende crème

Heb je last van irritatie als gevolg van die haren? Gebruik dan een verzachtende crème met ingrediënten als aloë vera of menthol om de irritatie te verlichten. Krijg je last van dikke lippen, dikke oogleden of een opgezwollen tong? Of heb je het benauwd? Dan moet je 112 bellen of met spoed naar de huisarts, want dan is er misschien sprake van een ernstige allergische reactie. Voor mensen die zo heftig reageren kunnen de brandharen van de rups in sommige gevallen gevaarlijk zijn.

Let erop dat ook je huisdieren last hebben van de eikenprocessierups.

Bron | het Rode Kruis
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant