Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó gaat de dodenherdenking er dit jaar uitzien

dodenherdenking.jpg

De Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei zal er dit jaar heel anders gaan uitzien. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is namelijk besloten om de herdenking zonder publiek te houden. Het koningspaar zal echter wel aanwezig zijn.

Naast koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen ook premier Mark Rutte, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité op 4 en 5 mei aanwezig zijn op de Dam. Zij blijven allemaal op gepaste afstand van elkaar.

Toespraak Willem-Alexander

Net als voorgaande jaren zal het koningspaar een krans neerleggen bij het Nationaal Monument. Hierna volgt het signaal Taptoe, de twee minuten stilte en natuurlijk het Wilhelmus. Wat erg bijzonder is, is dat koning Willem-Alexander ook een toespraak zal houden. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een staatshoofd tijdens de Dodenherdenking sprak. Dit jaar gebeurt dat echter wel omdat Nederland herdenkt dat het 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Vlag halfstok hangen

Publiek wordt nadrukkelijk verzocht om thuis te blijven en op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité vraagt alle blazers van Nederland om het signaal Taptoe vanuit huis mee te spelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Linda
Beeld | Brunopress

Ook interessant