Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít zorgt ervoor dat getrouwde stellen na verloop van tijd minder kibbelen

getrouwde-stellen.jpg

Getrouwde stellen die regelmatig met elkaar overhoop liggen hebben iets moois om naar uit te kijken: naarmate mensen ouder worden nemen meningsverschillen en conflicten binnen een huwelijk namelijk af.

Humor en acceptatie nemen deze plekken juist weer in, zo stellen Amerikaanse wetenschappers.

Minder negatief gedrag

Onderzoekers van de Universiteit van Californië Berkeley ontdekten dat stellen in de loop der jaren tederder en positiever naar elkaar worden. Ook neemt de mate van humor en affectie binnen het huwelijk toe. Tegelijkertijd neemt negatief gedrag, zoals een defensieve en kritische houding, juist weer af.

Onderzoeksgroep

Voor het onderzoek werden 87 getrouwde mannen en vrouwen van middelbare leeftijd dertien jaar lang gevolgd. De gesprekken tussen deze koppels werden opgenomen, waarna de onderzoekers het kijk- en luistergedrag van de mensen bekeken. Er werd onder andere gekeken naar gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal, verbale communicatie en de toon waarop iemand iets zegt.

Goed voor geestelijke gezondheid

Het bleek dat de koppels naarmate ze ouder werden, alleen maar liever voor elkaar werden. Van gekibbel en conflicten was steeds minder sprake. “Ondanks dat zij familie en vrienden verliezen, zijn oudere mensen met een stabiel huwelijk relatief gelukkig en kampen zij minder vaak met depressies en angsten. Het huwelijk is goed voor hun geestelijke gezondheid,” zo stelt hoofdonderzoeker en professor psychologie Robert Levenson.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl
Foto | iStock

Ook interessant