Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De musical Anastasia komt naar Nederland en dít zijn de hoofdrolspelers…

winactie-theaterclub.jpg

Het is nog even wachten, maar vanaf september dit jaar kunnen we weer een nieuwe musical verwachten in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Na het succes van de Lion King, brengt producent Stage Entertainment de musical Anastasia naar Nederland. Vandaag werd bekend gemaakt wie die hoofdrollen in dit Russische sprookje gaan spelen.

De musical ANASTASIA is gebaseerd op het mysterieuze leven van Anastasia Romanov, dochter van de laatste Russische tsaar. De musical is gebaseerd op de Amerikaanse animatiefilm uit 1997. De film vertelt het verhaal van weeskind Anya. Ze herinnert zich niets van vroeger en heeft geen idee wie ze is. Met een muziekdoosje als enige bagage gaat ze op zoek naar haar verleden. Een avontuur dat voert langs vorstelijke paleizen en door het romantische Parijs van 1920. Hoe kan het dat Anya sprekend lijkt op groothertogin Anastasia Romanov? Is ze écht de dochter van de vermoorde tsaar Nicolaas? Langzaam ontrafelt ze haar eigen geschiedenis.

De hoofdrollen

De hoofdrol van ‘Anya’ zal worden vertolkt door Tessa Sunniva van Tol, die eerder te zien was in de musical The Little Mermaid. De rol van haar tegenspeler, Dimitri, wordt vertolkt door Milan van Waardenburg. Grande dame Gerrie van der Klei is in de musical te zien als Anastasia’s grootmoeder die in Parijs woont en hoopt daar ooit nog herenigd te worden met haar geliefde kleindochter. Andere grote rollen zijn voor René van Kooten, Ellen Evers en Ad Knippels.

Een gevaarlijke revolutionair

Musical Award-winnaar René van Kooten is te zien als Gleb, een meedogenloze Sovjet-officier. Net als in de musical Evita, waar hij nu nog in te zien is, speelt hij een revolutionair. “Ja, ik zie wel een lijn”, lacht René van Kooten. “De man die deze rol op Broadway speelt, heeft bovendien net als ik ook Jean Valjean in Les Misérables gespeeld. Ook al zo’n historisch personage. Ik vind het leuk om die revolutionaire types te spelen. Misschien omdat ik zelf geschiedenisdocent ben geweest. In Evita speel ik meer de spottende revolutionair. Gleb daarentegen gelooft blind in het systeem waar hij onderdeel van is. Een gevaarlijk type dat zijn eigen gedachten eigenlijk uitschakelt, maar gaandeweg het verhaal moet hij daar toch op terugkomen. Die boog, maakt de rol heel uitdagend.”

Dansen na een heupoperatie

Ellen Evers tekent voor de rol van Lily, hofdame van Anastasia’s grootmoeder. De actrice kijkt er naar uit om met de repetities te starten, al vindt ze het ook erg spannend. “In deze rol mag ik weer veel dansen. Dat wordt voor mij een hele uitdaging. Ik heb namelijk sinds september een nieuwe heup”, lacht de actrice. “In principe duurt het een jaar om te revalideren, dus dat wordt wel spannend. Verder vind ik het heerlijk dat ik in deze musical weer lekkere shownummers mag zingen en gedragen wordt door knappe mannen. De muziek is prachtig. Ik kan er niet naar luisteren zonder vol te schieten. Sterker nog, nu ik er over praat, schieten de tranen me al in de ogen.”

Een Nederlandse productie

De musical is een samenwerking tussen Stage Entertainment, Tom Kirdahy Productions en Hunter Arnold. De musical werd in 2017 voor het eerst opgevoerd op Broadway in New York. Albert Verlinde, algemeen directeur bij Stage Entertainment is blij dat de voorstelling nu ook naar Nederland komt. “Het is één van de grote, nieuwe musicals van de afgelopen jaren én een eigen voorstelling van Stage Entertainment. Het internationale succes van ANASTASIA is fantastisch, maar het voelt wel heel bijzonder om juist deze productie nu ‘thuis’ te brengen naar het mooiste musicaltheater van ons eigen Nederland.”

De musical Anastasia is vanaf 5 september 2019 exclusief te zien in het AFAS Circustheater in Scheveningen en gaat op zondag 22 september in première. Kijk ook in de Margriet Theaterclub voor andere leuke musicals. 

Beeld: Roy Beusker Fotografie

Ook interessant