Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit zijn de gezondste landen ter wereld

gezond-land-wereld.jpg

Heb jij dit voorjaar of deze zomer toevallig nog een reisje naar Barcelona, Madrid of Sevilla in het verschiet? Dan ben je heel gezond bezig! Spanje staat namelijk op de eerste plek in de lijst met gezondste landen ter wereld. Twee jaar geleden stond dit Zuid-Europese land nog op een zesde plek. Nederland is dit jaar van plek 13 naar 15 gezakt.

Elke twee jaar meet Bloomberg Healthiest Country Index de volksgezondheid in 169 landen aan de hand van indicatoren als levensverwachting, ongezond gedrag en luchtkwaliteit. Ook wordt er rekening gehouden met factoren als milieuvervuiling en overgewicht.

Mediterraan dieet

Spanje heeft met 86 jaar de hoogste levensverwachting van de hele Europese Unie. Onderzoekers vermoeden dat dat komt door het mediterrane dieet met veel olijfolie, noten, groente en vis en weinig rood vlees. In Spanje scoort de gespecialiseerde zorg daarnaast hoog, wat voor een daling van het aantal sterfgevallen door kanker gezorgd heeft.

Temperatuur zegt niet alles

Ben je niet zo’n fan van warme vakanties? Dan zou je IJsland kunnen overwegen als gezond vakantieland. Dat land staat namelijk op de derde plek. Vermoedelijk komt dat ook door de hoge kwaliteit verse vis, vlees- en zuivelproducten die het dagelijkse voedingspatroon van de IJslanders bepaalt. Daardoor kampen mensen op IJsland minder vaak met alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes.

De ongezondste landen

Amerika staat op de 35ste plek. Opvallend is, dat zelfs Cuba (plek 30) beter scoort. Volgens de onderzoekers is dat te danken aan de preventieve zorg die op het eiland gegeven wordt. Maar liefst 27 van de 30 ongezondste landen liggen in Afrika. Oorzaak Daarvan zijn de vele infectieziekten die er heersen.

Bron| Bloomberg Healthiest Country Index van 2019
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant