Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit zegt koningshuisdeskundige Jeroen Snel over vier jaar koningschap Willem-Alexander

koning-willem-alexander-en.jpg

Op 30 april is koning Willem-Alexander alweer vier jaar staatshoofd. Hoe brengen hij en koningin Máxima het er eigenlijk van af? Margriet vroegt het aan koningshuisdeskundige Jeroen Snel.

Jeroen Snel, presentator van het tv-programma Blauw bloed, vertelt over hoe Willem-Alexander en Máxima het ervan afbrengen tijdens staatsbezoeken. Het lijkt wel alsof ons koningspaar voortdurend op reis is. “De koning brengt tweemaal per jaar een staatsbezoek, eenmaal per jaar gaat hij naar een verre bestemming, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, en eenmaal per jaar naar een dichterbijgelegen bestemming. Naast de staatsbezoeken reist hij ook naar het buitenland met handelsmissies, en naar de eilanden in het Caribisch gebied die bij Nederland horen.”

U heeft het expliciet over de koning, waarom niet over de koningin?
“Een staatsbezoek afleggen is voorbehouden aan het staatshoofd, dat is Willem- Alexander. Máxima vergezelt hem daarbij. Wel gaat ze voor haar functie bij de Verenigde Naties alleen op reis. Dan staat zij centraal, maar zij kan zelf geen staatsbezoeken brengen.”

Koningin Juliana beklaagde zich erover dat prins Bernhard veel zonder haar op reis was. Vindt Willem-Alexander het geen probleem dat Máxima in haar eentje reist voor de Verenigde Naties?
“De situatie van Juliana en Bernhard is onvergelijkbaar met die van Willem-Alexander en Máxima. Juliana wist soms niet eens waar haar man uithing; het verhaal gaat dat als er ergens in een land een Martinairvliegtuig vol kistjes roze champagne landde, ze hem kon traceren. Het is inmiddels onbestaanbaar dat de leden van het koninklijk huis niet van elkaar weten waar ze zijn. Beatrix heeft het koningshuis vergaand geprofessionaliseerd; het is een heel goed georganiseerd bedrijf. Elke maandagochtend vergaderen Willem-Alexander en Máxima met hun staf, dan worden de agenda’s op elkaar afgestemd en bijgehouden. Maandagmiddag spreekt Willem-Alexander met premier Mark Rutte.”

Kijkt prinses Beatrix nog mee over de schouder van Willem-Alexander en Máxima?
“Nee, die indruk heb ik niet. Soms zit ze op maandag wel bij de stafvergaderingen en ze geeft haar zoon ongetwijfeld weleens tips of adviezen, maar ze heeft echt afstand genomen. Beatrix geniet van haar vrije tijd, ze doet alleen nog de officiële dingen die ze leuk vindt, met name op het gebied van kunst en cultuur. Wat dat betreft zie je dat Willem-Alexander zijn eigen accenten heeft aangebracht; hij loopt warmer voor handel dan voor kunst. Doorgaans wil hij dat zijn buitenlandse bezoeken functioneel zijn; hij reist graag met uitgebreide zakendelegaties die economisch iets kunnen opleveren voor Nederland.”

Is Willem-Alexander een koopman-koning?
“Niet alleen, hij vindt het allereerst belangrijk dat hij een verbindende rol speelt in de samenleving. De ene dag zit hij aan een diner in Duitsland, de andere dag stroopt hij zijn mouwen op en staat hij pannenkoeken te bakken in een buurthuis, net zo makkelijk. De koning kan razendsnel schakelen, evenals Máxima, zij kan dat ook.”

Zou Máxima in de weekends nog wel energie hebben om zelf te koken, zoals er wordt beweerd?
“In het weekend wordt het personeel van villa Eikenhorst naar huis gestuurd. Geen idee of Máxima dan zelf iets in elkaar flanst, of dat een kok maaltijden van tevoren bereidt. De weekends proberen ze zo veel mogelijk exclusief met het gezin door te brengen. En de schoolvakanties zijn heilig, die blocken ze ver vooruit. Ze genieten van hun vakantievilla in Griekenland en laten geen vrij uur onbenut. Vorig jaar waren Willem-Alexander en Máxima ’s middags klaar met het officiële programma op Koningsdag, en dezelfde avond nog zaten ze met hun dochters in het vliegtuig naar Miami.”

Meer weten over het vier jaar koningschap van koning Willem-Alexander? Lees de interviews met Vorsten-hoofdredacteur Justine Marcella en historica Dorine Hermans in Margriet 2017-17. Bestel deze editie na via Magazine.nl of koop het artikel via Blendle.

Tekst | Alies Pegtel
Foto | ANP

 

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant