Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit wil je weten over blikgroente (ook biologische)

groente-uit-blik.jpg

Eet je weleens blikgroente of groente uit een pot? Lees dan voortaan even goed het etiket voordat je je keuze maakt. Volgens onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch wordt aan bijna de helft (46 procent) van alle groenteconserven suiker toegevoegd. Zelfs biologische groenten zijn vaak niet suikervrij.

Groente uit een pot of blik zou bijna net zo veel voedingsstoffen bevatten als verse groente. Maar er is wel een ander belangrijk verschil , ontdekte Foodwatch, dat de groenteconserven van de vier grootste supermarkten onder de loep nam. Want aan 79 van de 170 onderzochte blikken en potten groenten blijken extra suikers te zijn toegevoegd. Zelfs biologische groenten bevatten vaak suiker. Meestal is dat biologische rietsuiker of honing, maar wat zoetstoffen betreft maakt dat niet uit. Voor je lichaam is het allemaal gewoon suiker.

Zes suikerklontjes in rode kool

Het suikergehalte was het hoogst bij rode kool, die als conserve tot tien gram suiker per honderd gram bevat. Dat is 25 gram suiker bij een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groente, oftewel zes suikerklontjes. Ook in blikken en potten doperwten, worteltjes, maïs, bieten, spruitjes, tuinbonen en kapucijners werden toegevoegde suikers gevonden.

In sperziebonen, champignons, spinazie, boerenkool en de meeste asperges werd bij het onderzoek geen extra suiker aangetroffen.

‘Eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet’

“Zelfs groente – het toppunt van gezonde voeding  – wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven,” stelt Foodwatch. “Doordat de voedingsindustrie overal suikers aan toevoegt, krijgen consumenten veel te veel suikers binnen en ontwikkelen ze een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet. Dat geldt zeker voor kinderen.”

De voedselwaakhond adviseert iedereen goed op de ingrediëntenlijst te kijken en te kiezen voor groenten zonder toegevoegde suiker, en liefst ook zonder toegevoegd zout.

Vanaf 2017 minder suiker in voedingsmiddelen

De overheid heeft eerder met de voedselindustrie afspraken gemaakt om de hoeveelheid zout in voedsel, zoals brood en magnetronmaaltijden, te verminderen. Volgens minister Schippers zullen er begin 2017 ook maximumnormen voor suiker in conserven komen.

Ook interessant