Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit moet je doen als het misgaat met vuurwerk (en dit vooral niet)

vuurwerk2.png

Vier op de tien Nederlanders hebben geen idee wat ze moeten doen als het tijdens het knallen een keer misgaat, blijkt uit onderzoek. Daarom een minicursus eerste hulp bij vuurwerkongelukken. 

Volgens onderzoek van het Rode Kruis weten we ons vooral met oogletsel geen raad: 75 procent geeft aan bij oogongelukken niet te weten wat hij of zij moet doen. Terwijl het vorig jaar bij bijna een kwart van alle 482 vuurwerkslachtoffers om oogletsel ging. De meeste mensen verwondden hun hand (38 procent) en/of vingers (19 procent). Wrang hierbij is dat bijna de helft van alle slachtoffers het vuurwerk niet zelf had afgestoken.

Vuurwerk in het oog: spoelen

Wat moet je doen als iemand vuurwerk in zijn oog krijgt? Volgens het Rode Kruis is – als het oog helemaal intact is en de pupil zijn gewone vorm heeft – meteen spoelen de beste remedie. “Buskruit is agressief en bijzonder schadelijk,” legt oogarts Tjeerd de Faber uit. “Daarom zeggen wij: ‘Het kruit moet eruit.’ Door snel en juist te handelen, kan ergere schade aan het oog worden voorkomen.”

Spoelen doe je zo: trek het onderste ooglid voorzichtig omlaag, laat het slachtoffer omhoog kijken en begin direct met spoelen door middel van een rustig straaltje, waarmee  je al druppelend water aanbrengt in het oog. Bel 112 en blijf spoelen. De meldkamercentralist zal je verder vertellen wat je moet doen.

Erge schade aan het oog? Vooral niet wrijven!

Lijkt er sprake te zijn van een scheuring of is de pupil vervormd, dan mag je absoluut niet op het oog drukken of erin wrijven. “Dus ook niet met een doek of hand het oog deppen,” aldus De Faber. Wel doen: het hoofd iets achterover houden, 112 bellen, de aanwijzingen van de meldkamer volgen en dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Voorkom ook vooral dat iemand in het oog gaat wrijven.

In de video wordt het nog een keer uitgelegd:

Wat te doen bij ander vuurwerkletsel?

Het Rode Kruis adviseert:

– Bel 112 of laat het alarmnummer bellen en zet je telefoon op luidspreker.

– Volg de aanwijzingen van de meldkamer op, totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd.

De EHBO-app helpt

Met de gratis EHBO-app van het Rode Kruis heb je altijd eerste hulp-instructies voor het meest uiteenlopende letsel op zak.

Ook goed om te weten

Dit kan vuurwerk met je oren doen

Zo steek je veilig vuurwerk af

Slimme oplossing voor hondje dat bang is voor vuurwerk

 

 

Ook interessant