Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is waarom je moet uitkijken met de hoeveelheid bouillonblokjes die je gebruikt

bouillonblokje.jpg

Gebruik jij regelmatig bouillonblokjes om je soep, risotto of pastasaus meer smaak mee te geven? Dan is het wellicht handig om even te checken wel merk je gebruikt. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat maar liefst 16 van de 49 onderzochte merken veel te veel zout bevatten.

En dat kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor je gezondheid. Het lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en kan leiden tot hartfalen.

58% zout

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de zout-norm voor bouillonblokjes vastgesteld op 2,2 gram zout per blokje. De werkelijkheid ligt volgens de Consumentenbond echter veel hoger. Het gemiddelde bouillonblokje bevat 5,4 gram zout. Het hoogste percentage zout werd gevonden in stevige kippenbouillonblokjes van Albert Heijn. Eén blokje bestaat voor 58 procent uit zout. Wanneer je hier soep van zou trekken, komt dat neer op zes gram zout per portie. Met een kop soep overschrijd je daarmee al de dagelijkse hoeveelheid zout die wordt aangeraden door het Voedingscentrum.

Lastig inschatten

De Consumentenbond stelt bovendien dat het vaak lastig te zien is hoeveel zout een bouillonblokje bevat. Dat komt omdat de verpakking vaak alleen vermeldt hoeveel zout het product bevat per honderd gram, terwijl een blokje veel kleiner is. Daarnaast vermelden merken een andere bereidingswijze op de verpakking waardoor de concentratie zout in het uiteindelijke gerecht soms sterker of juist minder sterk is.

Alternatief

De Low Salt Groente bouillonblokjes van het merk Damhert waren volgens de test van de Consumentenbond het minst zout. Dit product bestaat voor slechts 7% uit zout. Maar wil je echt geen risico lopen? Dan maak je je soep of risotto heel makkelijk op smaak met wat gedroogde kruiden zoals gedroogde basilicum, peterselie, foelie en laurier. En mocht je zin hebben om wat langer in de keuken te staan, dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om je eigen bouillon te trekken.

Lees ook
Is het wel of niet nodig om meer zout te eten met warm weer?

Bron| Voedingscentrum, Consumentenbond, Gezondheidsnet, Radar, AD
Beeld| iStock

Ook interessant