Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is waarom je filet americain beter eerst kunt invriezen

filet-americain.jpg

Ben jij een liefhebber van filet americain? Dan doe je er verstandig aan om die voortaan niet direct op te eten. Hoewel dit smeerseltje snel kan bederven, kun je het beter eerst even 48 uur bewaren. En dan wel in de vriezer.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het vooraf invriezen van filet americain zorgt voor een verminderd risico op de aandoening toxoplasmose. Deze aandoening kan ontstaan door een aangeboren afwijking, maar ook het gevolg zijn van het eten van rauw vlees zoals filet americain. De meeste mensen hebben er geen last van, maar de infectie kan ernstige gevolgen hebben voor mensen die al wat verzwakt zijn. Ook zwangere vrouwen lopen meer risico. De aandoening kan leiden tot miskramen en bij baby’s tot aangeboren hersen- en oogafwijkingen.

Diverse klachten

Volgens het RIVM worden jaarlijks 750 mensen ziek door deze aandoening. In vijftig procent van de gevallen wordt het veroorzaakt door het eten van rauw vlees. De een heeft nauwelijks klachten, terwijl de ander last krijgt van vage klachten als moeheid, lusteloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts en huiduitslag. Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen.

Vleesproducenten

Het RIVM stelt dat dit kan worden voorkomen wanneer het vleesproduct minimaal 48 uur wordt ingevroren bij een temperatuur van minimaal twaalf graden. Onderzoeker Anita Suijkerbuijk van het RIVM zegt dat ze het liefst zou zien dat alle vleeswarenproducenten zelf standaard hun producten invriezen, voordat ze in de schappen van de supermarkt komen te liggen. “Uit ons onderzoek blijkt dat het verbeteren van de hygiëne bij varkensbedrijven niet leidt tot minder ziektegevallen, maar het rauwe vlees eerst langdurig en tegen de goede temperatuur invriezen wél. Ook als dat thuis gebeurt.”

Advies zwangere vrouwen

Het voedingscentrum adviseert filet americain nooit langer dan twee dagen te bewaren. Voor zwangere vrouwen blijft het advies om het smeersel tot de bevalling te mijden. “Ik zou het advies van het Voedingscentrum aan zwangere vrouwen om geen rauw vlees te eten altijd ter harte nemen,” reageert minister Bruins van Volksgezondheid. “Ook vanwege andere ziekteverwekkers kunnen zwangere vrouwen beter geen rauw vlees eten,” vult Suijkerbuijk aan.

Lees ook
Na behandeling houdt 93% van de borstkankerpatiënten klachten

Bron| NOS, AD, Voedingscentrum
Beeld| iStock

Ook interessant