Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is waarom je je dromen niet herinnert

vrouw-slapen.png

Denk jij dat je nooit droomt? Dan zit je er mooi naast. Iedereen droomt, maar níét iedereen herinnert zich die dromen. Hoe komt dat? Wetenschappers leggen het uit.

Het je niet herinneren van dromen kan te wijten zijn aan de activiteit in je hersenen. Mensen die zich dromen vaker herinneren vertonen – slapend én wakend – een grotere activiteit in twee delen van de hersenen die betrokken zijn bij het stimuleren van beelden en het opslaan van herinneringen dan zij die zich hun dromen niet herinneren. Dat meldt wetenschapstijdschrift New Scientist.

Droom terughalen

Ons slaapgedrag speelt ook een rol. Tijdens de REM-slaap, waarbij REM staat voor Rapid Eye Movement, doen we moeite om nieuwe herinneringen te vormen. Dit stelt dr. Robert Stickgold van de sectie slaapmedicijnen aan Harvard Medical School in de Amerikaanse stad Boston. Als we tijdens of vlak na een droom wakker worden, kunnen we die ‘vastgrijpen’ voordat hij wegglipt. Oftewel we kunnen de droom terughalen en opnemen in de langetermijnopslag van onze hersenen. Als je ’s nachts uit jezelf wakker wordt, herinner je je hierdoor fragmenten van dromen. Maar wanneer je wakker wordt door de wekker en je REM-slaap wordt onderbroken, kun je de beelden heel waarschijnlijk niet vasthouden. Zelfs als je midden in een droom zit en niet in een diepe, droomvrije sluimerstaat verkeert. De wekker verstoort je slaap en door die plotselinge omschakeling – je wordt ruw gewekt uit je droom, moet wakker worden en de wekker uitzetten – wordt het herinneringsproces aangetast.

Lees ook: waarom slapen met je huisdier op de slaapkamer goed is voor je nachtrust

Vrouwen versus mannen

En heb je je weleens afgevraagd of mannen anders dromen dan vrouwen? Ook daar is onderzoek naar gedaan. Sommige droomanalyses duiden erop dat vrouwen evenveel over mannen als over vrouwen dromen, terwijl mannen meer over andere mannen dromen. Michael Schredl van het Centraal Instituut van Mentale Gezondheid in het Duitse Mannheim is in het bezit van gedocumenteerde droomverslagen. En die bieden verrassende informatie. Zijn onderzoek toont aan dat mannen geregeld dromen van vechten met andere mannen, terwijl vrouwen vaker dromen over vriendelijke interactie met mensen.

Christina Wong en haar collega’s van de University of Ottawa in Canada schreven een paar jaar geleden een computerprogramma om te proberen onderscheid te maken tussen de dromen van mannen en vrouwen. Het programma kon in zo’n 75 procent van de gevallen exact het geslacht van de dromer benoemen. Het lijkt er dus op dat er in dromen verschillen bestaan tussen de seksen, maar voorlopig is het nog te vroeg om te zeggen waarom dat zo is.

Bron | New Scientist
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant