Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom het voeren van eendjes bijdraagt aan klimaatverandering

broeikaseffect-stadsvijver.jpg

Dat uitlaatgassen en zware fabrieken bijdragen aan het broeikaseffect, is algemeen bekend. Maar wist je dat ook de lokale stadsvijver bijdraagt aan de opwarming van de aarde?

Je leest het goed. Het meertje in het stadspark bij jou in de buurt ziet er misschien idyllisch uit. Maar goed voor het milieu is het niet. Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben namelijk vastgesteld dat al die vijvers in Nederland net zoveel broeikasgassen uitstoten als 193.000 auto’s.

Vieze drab

De oorzaak van de uitstoot ligt volgens de onderzoekers op de bodem van de stadsvijvers. Die ligt namelijk vol drab, die bestaat uit hondenpoep, bladeren, straatvuil en oud brood dat mensen in het water gooien voor de eendjes. De drab die op de bodem van de stadsvijvers ligt, zorgt volgens de onderzoekers bij hogere temperaturen voor meer methaan. De drab ontwikkelt daardoor bellen gas naar het wateroppervlak, waarna de broeikasgassen in de lucht terechtkomen.

Wanneer de temperaturen stijgen, neemt ook het broeikaseffect van de stadsvijvers toe, stellen de onderzoekers. “Bij een watertemperatuur van 25 graden produceerde de vijver ongeveer twee keer zo veel methaan als wanneer het water 15 graden was,” aldus onderzoeker Tamara van Bergen.

Gelijk aan 193.000 auto’s

De wetenschappers baseren hun resultaten op een onderzoek dat ze deden in een stadsmeer bij Malden en maakten daarna berekeningen om de vervuiling voor heel Nederland vast te stellen. “Als we onze bevindingen doortrekken, produceren alle stadsvijvers samen ongeveer net zoveel broeikasgassen als 193.000 auto’s. Dat is ongeveer 1 procent van alle uitstoot door voertuigen in Nederland,” vertelt Van Bergen. “Genoeg reden dus om de uitstoot door stadsvijvers voortaan ook mee te nemen in klimaatmodellen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Eendjes voeren

Bovendien kunnen de gebruikers van het stadspark iets doen om de uitstoot tegen te gaan. “‘Veel mensen lopen langs zo’n vijver om hun hond uit te laten of  de eenden te voeren. Die hondenpoep en broodkruimels spoelen allemaal het water in. Daardoor gaan algen en methaan producerende organismen woekeren. Wil je bijdragen aan een gezonde stadsvijver, dan kun je dus beter stoppen met het voeren van eendjes.” Daarnaast kan de gemeente de viezigheid op de bodem voorkomen door een systeem aan te leggen waardoor het straatvuil via het regenwater naar het riool wordt geloosd, in plaats van naar de vijver.

Grote onzekerheidsmarge

Volgens klimaatwetenschapper Bert van den Hurk moet er wel een kanttekening worden geplaatst bij het onderzoek van de Radboud Universiteit. “De onderzoekers schalen de bevindingen van een vijver op naar waardes voor heel Nederland. De onzekerheidsmarge in die getallen is daardoor groot.” Voor de impact op het klimaat is het daarnaast belangrijk om te weten waarmee je de uitstoot vergelijkt, vertelt hij aan de Volkskrant. “Als organisch afval niet de vijvers in spoelt, komt het elders in de natuur terecht. Daar wordt het ook verteerd. Uiteindelijk komen er dus altijd broeikasgassen vrij.”

Lees meer
Onderzoek: klimaatverandering heeft mogelijk invloed op vruchtbaarheid

Bron| Volkskrant, EditieNL
Beeld| iStock

 

Ook interessant