Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is de reden dat mannen een beter richtingsgevoel hebben dan vrouwen

vrouw-richtingsgevoel.jpg

Mannen wijzen ons er maar al te graag op dat ze beter zijn in kaartlezen en de weg vinden. Stoerdoenerij? Niet dus. Britse onderzoekers hebben ontdekt dat mannen echt een beter richtingsgevoel hebben dan vrouwen.

Er is echter één grote maar: vrouwen lijken niet te zijn geboren met een slechter richtingsgevoel. Waar de oorzaak dan wel ligt? Een professor ontdekte dat dat vooral te maken heeft met mentaliteit, cultuur en een gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen.

Geheugenspel

Wetenschappers aan het University College London deden onderzoek naar dementie en probeerden daarbij ook inzicht te krijgen in het richtingsgevoel van de deelnemers. Hiervoor keken ze naar de resultaten van het videospel Sea Hero Quest, waarbij het doel is om het geheugen van een oude zeeman te bewaren door langs onbewoonde eilanden te varen. Mannen bleken een stuk beter in dit spel te zijn dan vrouwen.

Gelijkwaardigheid

Om erachter te komen hoe dat kan, bekeek professor Hugo Spiers data van de World Economic Forum’s Gender Gap Index, die inzicht geeft in gelijkwaardigheid op het gebied van onder andere opleiding, werk en politieke macht. Op die manier kwam hij tot de ontdekking dat daar de verklaring ligt. Niet in de aanleg van mannen en vrouwen, maar in hoe ze worden behandeld. En dat is blijkbaar, ook in Groot-Brittannië anno 2018, nog niet gelijkwaardig.

Cultuur

‘’We denken niet dat een beter richtingsgevoel is aangeboren,’’ vertelt Spiers aan de BBC. ‘’In landen waar veel gelijkwaardigheid bestaat tussen mannen en vrouwen, zijn de verschillen bij de navigatietest tussen hen erg klein.’’ Hoe ongelijkwaardiger de behandeling, hoe verder de resultaten uit elkaar lijken te liggen. De cultuur waarin mannen en vrouwen leven, blijkt dus van grote invloed te zijn op hun vaardigheden op dit gebied.

Bron |BBC
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Ook interessant