Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is de beste manier om gifstoffen van je appel te wassen

fruit-wassen.jpg

Was jij je appel onder de kraan of wrijf je ’m schoon met een stuk keukenpapier? Daarmee verwijder je vuilresten, maar niet de bestrijdingsmiddelen die erop zitten. Wie een gifvrije appel wil, kan ’m volgens onderzoekers het best even weken in een sodabadje. 

Dat water weinig zoden aan de dijk zet, is niet verwonderlijk. Anders zouden fruit- en groentetelers hun producten na elke regenbui opnieuw met bestrijdingsmiddelen moeten besproeien om ze blijvend tegen vogels, insecten en ziekten te beschermen.

Kwartiertje weken in een sodabadje

Maar ja, echt een fijn idee is het natuurlijk niet om die chemicaliën binnen te krijgen. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een manier gevonden waarmee je fruit en groente zo goed als gifvrij krijgt. In elk geval werkt het met een appel, want daar hebben ze het op getest. Hun oplossing? Een klein kwartiertje weken in een badje met baking soda (hetzelfde als zuiveringszout) verwijdert het merendeel van de resten bestrijdingsmiddelen die de wetenschappers voor hun test gebruikten. Ze kregen er zelfs een deel van de gifrestjes ín de appelschil mee weg.

Een theelepel volstaat

Grofweg volstaat een theelepel baking soda op een halve liter water, vertelt voedselwetenschapper Lili He aan CNN. Schillen kan natuurlijk ook, maar daarmee verwijder je ook waardevolle vezels en vitaminen. Dat is ook meteen het nadeel van een uitgebreid sodabadje: water lost  wateroplosbare vitaminen, zoals foliumzuur en vitamine C, op. In je lichaam is dat heel fijn, maar daarbuiten niet! Het Vitamine Informatie Bureau raadt daarom af om aardappelen, broccoli of andere groenten een tijdje in water te laten staan voordat je ze gaat koken. Dat koken zelf kan ook beter met zo  min mogelijk water, anders gaan er onnodig veel vitaminen verloren. Het wassen van groente en fruit blijft volgens het Voedingscentrum wel belangrijk om vuil en stof (met daarin eventueel ziekmakende bacteriën) te verwijderen.

Is ontgiften echt nodig?

In Europa is het gebruik van bestrijdingsmiddelen aan strenge normen onderworpen. Voordat een bestrijdingsmiddel wordt toegelaten, moet bijvoorbeeld eerst zijn aangetoond dat ons lichaam de resten ervan volledig kan afbreken, meldt het Voedingscentrum. De stoffen mogen dus niet kunnen ‘stapelen’ in het lichaam. Maar in combinatie kunnen verschillende soorten bestrijdingsmiddelen mogelijk wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast hebben veel bestrijdingsmiddelen een vergelijkbare werking. Deze moeten bij elkaar moeten worden opgeteld. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA)  kijkt naar de ‘opteleffecten’ van bestrijdingsmiddelen met vergelijkbare werking, maar dat onderzoek is nog relatief nieuw. Nog niet alle middelen zijn samen onderzocht.

Biologisch dan maar

Doordat we meerdere soorten groente en fruit eten, kunnen we in korte tijd meerdere soorten bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. Wie geen groente of fruit met chemische bestrijdingsmiddelen wil eten, kan kiezen voor biologische producten, adviseert het Voedingscentrum. Biologische producten zijn te herkennen aan biologische keurmerken, zoals het EKO-keurmerk en Milieukeur.

Van azijn wordt trouwens ook gezegd dat het bestrijdingsmiddelen verwijdert. Helaas hebben de onderzoekers dat niet getest…

Lees ook

Bekijk ook

Dokter Rutger over vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant