Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit gebeurt er allemaal met je lichaam als je in een vliegtuig zit

dit-zegt-de-stoelkeuze-in-het-vliegtuig-over-jouw-persoonlijkheid.jpg

Vliegen mag dan de snelste manier zijn om naar een verre bestemming te reizen, voor je lichaam is het niet altijd even comfortabel. Er verandert namelijk nogal wat, hoog in de lucht. Herken jij deze acht gekke veranderingen?

De website froot.nl zette de acht belangrijkste vliegkwaaltjes op een rij.

1. Je benen zwellen op

In het vliegtuig is er weinig bewegingsruimte en zit je lang stil. Hierdoor kunnen je benen minder goed vocht en afvalstoffen afvoeren en zul je eerder last hebben van opgezette benen, voeten en enkels. Dit kan zelfs resulteren in een trombosebeen, iets waar vooral vrouwen een verhoogde kans op hebben als ze ouder worden. Probeer daarom zo veel mogelijk je benen te strekken, bijvoorbeeld door een paar keer door het gangpad op en neer te lopen of wat squats of andere beenoefeningen te doen.

2. Je proeft minder goed

Vind jij het eten in het vliegtuig ook nooit zo lekker smaken? Je denkt misschien dat dit komt doordat je een kant-en-klare magnetronmaaltijd geserveerd krijgt. Maar de belangrijkste reden is dat onze smaak in het vliegtuig enorm vermindert. Zo ontdekten Duitse onderzoekers dat we op grote hoogte twintig tot dertig procent minder zout kunnen proeven. Brownies, chocolade en andere zoete lekkernijen verliezen vijftien tot twintig procent aan zoetkracht. Tomatensap is niet voor niets het meest bestelde drankje in vliegtuigen, vanwege de pittige smaak.

3. Je kunt moeilijker naar de wc

Heb jij tijdens het vliegen vaak last van een opgeblazen gevoel? Mogelijk zijn het de zenuwen, maar volgens froot.nl is er een heel andere verklaring voor deze en veel andere darmongemakken. Zo kan het gebrek aan beweging tot obstipatie en winderigheid leiden. Urenlang zitten vertraagt de stofwisseling, terwijl een verandering van luchtdruk er volgens Froot juist voor zorgt dat ‘gassen hun circulatiepatroon veranderen’. Je kunt dit zo veel mogelijk voorkomen door weinig te eten voordat je gaat vliegen en geregeld je benen te strekken als je in het vliegtuig zit.

4. Je wordt misselijk

De een heeft er meer last van dan de ander, maar van vliegen kun je misselijk en duizelig worden. Een mogelijke verklaring is dat het uitzicht ‘stilstaat’, terwijl je lichaam wel degelijk merkt dat je in beweging bent. Vergelijk het met wagenziekte. Kinderen hebben daar ook vaak meer last van als ze achterin zitten. Voorin gaat het vaak beter, omdat ze dan zien waar ze naartoe rijden. In het vliegtuig wil het volgens Froot nog weleens helpen om bij het raam vlak bij de vleugel te gaan zitten.

5. Je huid wordt droger

Je lichaam voelt zich prettig bij een luchtvochtigheid van veertig tot zeventig procent. Maar in het vliegtuig is die luchtvochtigheid hooguit twintig, en soms zelfs maar tien procent. Die droogte kan verschillende gevolgen hebben voor je huid: niet alleen voelt die trekkerig aan, je kunt ook last krijgen van puistjes en andere ontstekingen. En dat komt dan weer doordat de droge lucht het natuurlijke afweersysteem van je huid verzwakt. Van tevoren smeren met een vette crème kan uitdroging zo veel mogelijk voorkomen. De vette laag voorkomt dat water dat van nature in je huid aanwezig is, verdampt.

6. Je gaat uit je mond ruiken

De droge lucht heeft niet alleen gevolgen voor je huid, ook je mond droogt ervan uit. En hoe minder speeksel, hoe meer bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Gevolg: een slechtere adem. Je kunt dit voorkomen door voor de vlucht zo gezond mogelijk te eten en tijdens de reis kauwgom te kauwen. Dit laatste kan bovendien ‘dichtklappende’ oren voorkomen, bijvoorbeeld bij het opstijgen en landen.

7. Je kunt minder goed horen

We begonnen er bij het vorige punt al over: door de veranderende luchtdruk kunnen je oren dicht ploppen. En dat kan soms behoorlijk pijnlijk zijn. De beste manier om dichtzittende oren snel te verhelpen, is voor ‘tegendruk’ zorgen. Dit kan door veel te slikken (vandaar die tip om kauwgom mee te nemen), te gapen of het bekende blaastrucje waarbij je je neusgaten dichtknijpt en je mond gesloten houdt.

8. Je krijgt opeens kiespijn

Sommige mensen krijgen plotseling pijn in hun kiezen (of tanden) tijdens een vliegreis. Door het luchtdrukverschil kan er een beetje lucht onder een vulling of in een gaatje komen, wat pijn veroorzaakt. Duikers hebben hier overigens veel meer last van. In het vliegtuig is het luchtdrukverschil veel minder groot dan onder water.

Ook goed om te weten

Bekijk ook

Een geniale manier om je waardevolle spullen op het strand te bewaren.

Ook interessant