Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoekers: ‘Direct dotteren na hartstilstand is niet altijd nodig’

dotteren-hartstilstand-nodig.jpg

Jaarlijks krijgen zo’n 16.000 mensen in Nederland een hartstilstand. In de meeste gevallen moet de patiënt na reanimatie meteen een hartkatheterisatie en een dotterbehandeling ondergaan. Uit een nieuwe studie van het Amsterdam UMC samen met 18 Nederlandse ziekenhuizen blijkt nu dat die behandeling niet altijd nodig is om de overlevingskans van de patiënt te vergroten.

Bij een hartstilstand pompt het hart geen bloed meer rond. De patiënt raakt bewusteloos en ademt niet meer normaal. De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. Toch komt het niet altijd door een infarct. Andere oorzaken zijn  hartproblemen, zoals hartfalen of hartritmestoornissen.

Huidige behandeling

Bij een hartinfarct is er sprake van een vernauwing in de kransslagader. Hierdoor krijgt de hartspier niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. Om blijvende schade aan de hartspier te voorkomen, moet de vernauwing snel worden verholpen. Meestal krijgt de patiënt direct na aankomst in het ziekenhuis een hartkatheterisatie en een dotterbehandeling. Bij een hartkatheterisatie wordt gekeken hoeveel schade het hart heeft geleden. Bij een dotterbehandeling wordt de vernauwing in de kransslagader opgerekt met een soort ballonnetje. Daardoor kan er weer voldoende bloed door de kransslagader stromen.

Uit onderzoek van het UMC blijkt nu dat onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren geen grotere kans op overleven biedt bij patiënten met een acute hartstilstand die niet is veroorzaakt door een hartinfarct.

Andere oorzaak, andere aanpak

De artsen onderzochten de timing van hartkatheterisatie na een hartstilstand. Dat deden ze bij 552 patiënten van wie niet duidelijk was of een hartinfarct de hartstilstand veroorzaakte. De helft van deze patiënten kreeg een directe hartkatheterisatie bij ziekenhuisopname, terwijl de andere helft de ingreep pas een aantal dagen later onderging. “We hadden natuurlijk gehoopt dat directe katheterisatie de overleving zou verbeteren. Maar ik denk dat er verklaringen zijn waarom dit niet zo is,” vertelt Jorrit Lemkes, interventiecardioloog bij Amsterdam UMC. “De voornaamste doodsoorzaak bij deze patiënten is vaak neurologische schade. En daarop heeft directe hartkatheterisatie geen invloed.”

Meer rust

Nadat de patiënt is gereanimeerd, wordt het lichaam nu gekoeld met bevroren matrasjes op diverse plaatsen van het lichaam. Dit verlaagt de behoefte aan zuurstof. Omdat de zuurstofbehoefte laag is, gaan de processen die leiden tot hersenbeschadiging langzamer. “Door deze studie kunnen artsen nu met meer zekerheid kiezen voor een snelle koeling van de patiënt in plaats van voor katheterisatie,” aldus Lemkes. “Deze kennis geeft het reanimatieteam op de eerste hulp meer rust. Want het is nu duidelijk dat je niet meteen deze behandeling hoeft te geven. Je kunt de patiënt eerst naar de intensive care brengen en daar laten herstellen. Daarna kun je alsnog de hartkatheterisatie en eventuele dotterbehandeling verrichten.”

Bronnen| Hartstichting, New England Journal of Medicine.
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant