Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dierenpark Amersfoort dicht na ontsnapping chimpansees: ‘Het was angstaanjagend’

dierenpark-amersfoort-chimpansees.jpg

Paniek in Dierenpark Amersfoort dinsdagochtend. Twee chimpansees ontsnapten uit hun verblijf, met gevaar voor de bezoekers. Het liep dodelijk af.

Om verdere escalatie te voorkomen, werden de chimpansees namelijk doodgeschoten. “Ze bonkten heel hard op alles wat ze zagen en liepen achter bezoekers aan. Het was angstaanjagend”, laat een ooggetuige weten aan De Stad Amersfoort.

Zwarte dag voor Dierenpark Amersfoort

“Het is een zwarte dag voor Dierenpark Amersfoort”, laat het park weten in een statement. Rond 10.30 uur ontsnapten chimpansees Mike en Karibuna uit hun verblijf. De situatie was snel onder controle en er zijn geen bezoekers of medewerkers gewond geraakt. Gelukkig, maar het ging verdrietig genoeg wél ten koste van de chimpansees: “De twee mannelijke chimpansees vertoonden imponerend gedrag, wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen en daarom is er op dat moment de beslissing gemaakt om de chimpansees dood te schieten”, aldus de verklaring.

‘Menselijke fout’

Het dierenpark werd direct gesloten en blijft dat voorlopig ook. “De eerste conclusies zijn dat we te maken hebben met een menselijke fout rondom het sluiten van de verblijven, waardoor er twee apen uit het verblijf wisten te komen. De komende dagen wordt er nader onderzoek gedaan naar de oorzaak.” Medewerkers en bezoekers die bij de uitbraak van de chimpansees aanwezig waren, krijgen slachtofferhulp aangeboden. “Wij vragen bezoekers die op het moment van de gebeurtenis in ons park waren zich bij ons te melden, wij komen graag met hen in contact.”

R.I.P. Mike en Karibuna

Dierenpark Amersfoort heeft gehandeld volgens het protocol voor als er een dier ontsnapt. Maar: “Wij betreuren deze situatie enorm. Mike en Karibuna maken al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park.” Sterker nog: Mike was met zijn 55 jaar het oudste dier van heel Dierenpark Amersfoort.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Dierenpark Amersfoort, De Stad Amersfoort
Beeld | ANP

Ook interessant