Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít diertje verspreidde waarschijnlijk het coronavirus

coronavirus.jpg

Chinese onderzoekers hebben een belangrijke ontdekking gedaan met betrekking tot het coronavirus. Een bijzonder beestje genaamd het ‘schubdier’ is waarschijnlijk de bron geweest van het coronavirus.

Dat melden Chinese onderzoekers. “De ontdekking dat dit dier een mogelijke bron is, is van groot belang voor het beheersen van het virus”, aldus een verklaring van de Landbouwuniversiteit van Zuid-China, die het onderzoek leidt.

Grote overeenkomst coronavirus en schubdier

De Landbouwuniversiteit heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het virus. Zo keken onderzoekers naar de genetische samenstelling in de stam van het nieuwe coronavirus, en vergeleken deze met die van het schubdier. Er bleek een overeenkomst te zijn van maar liefst 99 procent.

Lees ook: dit is wat je nú moet weten over het coronavirus

Vlees van het schubdier eten

Het schubdier is een zoogdier dat in China illegaal wordt verhandeld voor zijn schubben en vlees. Ook worden de schubben van de dieren gebruikt om traditionele medicijnen van te maken. Het is een nogal bijzonder beestje om te zien, aangezien het het enige zoogdier is met schubben. Omdat ze vooral mieren en termieten eten worden ze ook wel ‘termieteters’ genoemd.

Vleermuizen

Het coronavirus is begonnen op een markt in de Chinese stad Wuhan, waar allerlei dieren illegaal werden verhandeld. Het is niet bekend of er op die markt ook schubdieren worden aangeboden. Mogelijk heeft het virus ook vleermuizen besmet en is het vervolgens op mensen overgedragen.

Hoe druk moeten we ons in Nederland maken over het coronavirus?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, RIVM
Beeld | iStock

Ook interessant