Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Niet schrikken: alle meisjes geboren in 2003 krijgen deze week een dienstplichtbrief (óók prinses Amalia)

alle-meisjes-geboren-in-2003-krijgen-deze-week-een-dienstplichtbrief-ook-prinses-amalia-margriet.jpg

Ligt er deze week een dienstplichtbrief voor je (klein)dochter op de deurmat? Niet schrikken: álle meisjes die geboren zijn in 2003 krijgen deze. Ook prinses Amalia.

En de brief klinkt spannender dan die daadwerkelijk is.

Dienstplicht is niet meer verplicht

Anders dan het woord doet vermoeden, is de militaire dienstplicht anno 2020 namelijk niet meer écht verplicht. Niet voor jongens (die de brief al decennia krijgen) en ook niet voor meisjes. In 1997 is de opkomstplicht (voor onbepaalde tijd) opgeschort, zes jaar na de Koude Oorlog. Sindsdien hebben we in Nederland genoeg professionele militairen en gelukkig geen oorlog gehad.

Waarom dan die dienstplichtbrief?

Maar waarom ontvangen alle meisjes die dit jaar zeventien worden dan een dienstplichtbrief? Nou, dat is meer symbolisch. De Tweede Kamer heeft in 2018 besloten dat de dienstplicht ook voor meisjes moet gelden, vanwege de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook hopen ze zo meer vrouwen naar Defensie te trekken.

Bezwaar indienen

“We weten niet wat er in de toekomst kan gebeuren”, voegt minister Ank Bijleveld daar wel aan toe in de brief. “Als de veiligheid van ons land ooit weer ernstig bedreigd wordt, kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten.” Maar het blijft voor nu eigenlijk meer een verzoek dan een verplichting: als ze een oproep krijgen, kunnen deze meisjes namelijk gewoon een bezwaar indienen. En nee, deze brief geldt nog niet als een oproep.

Lees ook
Oorlogsveteraan Nicoline (56): ‘Nederlanders weten niet meer hoe het is om doodsangsten uit te staan’

Dienstplicht prinses Amalia

Zoals gezegd krijgt prinses Amalia, die op 7 december zeventien jaar wordt, de dienstplichtbrief ook. “Wij kunnen op dit moment echter niet vooruitlopen op de wijze waarop prinses Amalia te zijner tijd met het oog op haar toekomst wil kennismaken met Defensie”, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst hierover. Hier kun je meer lezen over de dienstplichtbrief.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | NOS, Rijksoverheid
Beeld | iStock

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant