Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Diederik Gommers: ‘Sla kerst maar een jaartje over’

diederik-gommers-geen-versoepelingen-dit-jaar.jpg

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) lijkt zich achter een eerder advies van het OMT te scharen: volgens hem is de kans klein dat er dit jaar nog versoepelingen zullen komen.

Volgens Gommers doet Nederland er goed om om kerst een jaartje over te slaan, zo laat hij weten tijdens een interview met Sven Kockelman op NPO Radio 1.

Geen versoepelingen dit jaar

De kans dat we dit jaar kerst met onze familie en vrienden kunnen vieren, lijkt steeds kleiner te worden. Zo liet het Outbreak Management Team (OMT) eerder al weten dat er voorlopig geen versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn en nu heeft ook Diederik Gommers laten weten dat het te vroeg is om de coronamaatregelen dit jaar nog te versoepelen.

Afwachten van resultaten en prognoses

Gommers laat weten dat hij kerst zelf ook het liefst in gezelschap zou willen vieren, maar dat een verlichting van de coronamaatregelen gewoon nog niet aan de orde is. “Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor versoepelingen. Ik wacht even de resultaten en prognoses van het RIVM af,” aldus Gommers.

Huidige besmettingscijfers te slecht

Gommers is niet de enige expert die er zo over denkt. Ook Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), heeft laten weten dat hij niet verwacht dat we kerst met nog meer mensen kunnen vieren. Volgens hem zijn de huidige besmettingscijfers daarvoor te slecht, zo vertelt hij in Nieuwsuur.

“Traag en moeizaam”

“We zien nu twee weken dat de aantallen wel iets dalen, maar toch te lang blijven hangen. Dat heeft tot gevolg dat ook de zorg nog te veel belast is. We zien een beetje een afname van het aantal patiënten in de ziekenhuizen, maar dat gaat heel traag en moeizaam.”

Optimistisch over voorjaar

Gelukkig is van Dissel wel een stuk optimistischer over het voorjaar. “Je hoort dat vaccins in het eerste, tweede kwartaal beschikbaar komen.” Als voldoende mensen het vaccin willen nemen, denkt Van Dissel dat Nederland voor de zomer voldoende groepsimmuniteit heeft opgebouwd om terug te keren naar normaal.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL, NOS
Beeld | Getty

Ook interessant