Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Diagnose dementie: zo houd je het leefbaar

mijnverhaal02.jpg

Alzheimer en dementie zijn (nog) niet te genezen. Toch kun je veel doen om zo goed mogelijk te leven met de ziekte, weet neuropsycholoog Wiesje van der Flier van het VUmc Alzheimercentrum. Zo heb je vanaf het begin recht op een dementieverpleegkundige, iemand de zorg voor jezelf en je partner in goede banen leidt. Veel mensen weten helemaal niet dat ze recht hebben op deze begeleiding. Daarom: een paar tips om het leven met dementie zo veel mogelijk te verlichten.  

Dagopvang

“Zodra je weet wat er aan de hand is, kun je veel regelen om je bestaan met dementie zo leefbaar mogelijk te maken,” zegt Wiesje van der Flier, neuropsycholoog en schrijfster van Het alzheimermysterie. “Het kan al beginnen met vragen om hulp, maar je kunt ook denken aan dagopvang om de zorg voor jezelf of je partner te verlichten.” Dagopvang geeft patiënten en/of hun partner/mantelzorger wat tijd en ruimte voor zichzelf. Voor het regelen van dagopvang moet je naar de gemeente, want dit valt onder de Wmo. Meer informatie over de mogelijkheden vind je op dementie.nl/dagopvang, een website van Alzheimer Nederland.

Casemanager of dementieverpleegkundige

Ook kun je volgens Van der Flier een casemanager of – zoals het sinds kort officieel heet – een dementieverpleegkundige inschakelen. Dat is een begeleider die de weg weet in het woud van professionele instellingen en organisaties in de regio en de zorg voor jezelf en je partner in goede banen leidt. “Zo onderhoudt een dementieverpleegkundige de contacten met alle betrokken partijen zoals de huisarts, wijkverpleegkundige en de fysiotherapeut,” vertelt de alzheimerexpert. Hij of zij begeleidt patiënten vanaf de diagnose (in sommige regio’s ook tijdens het diagnosetraject) tot aan overlijden of eventuele opname in een verpleeghuis.

In onderstaande video van Alzheimer Nederland vertelt Marjolijn (50) wat de casemanager (nu dus officieel dementieverpleegkundige) voor haar vader, haar zussen en haarzelf heeft betekend:

Vergoed vanuit basisverzekering

Volgens Alzheimer Nederland heeft iedereen met dementie recht op hulp en begeleiding vanuit de basisverzekering. De vergoeding van een casemanager of dementieverpleegkundige valt onder de vergoeding voor wíjkverpleging. De helft van de mensen met dementie en hun mantelzorgers weten dit echter niet, waardoor ze er geen gebruik van maken. (Als je zelf niet met dementie te maken hebt, maar wel iemand kent voor wie dit geldt, wijs hem of haar er dan vooral op.) De huisarts kan de dementieverpleegkundige voor de patiënt en zijn of haar partner aanvragen bij een aanbieder in de regio. Op Netwerken dementie kun je ook zelf op zoek naar een begeleider, maar het is dan niet zeker of je de kosten ook vergoed krijgt. Zorgverzekeraars sluiten contracten af met bepaalde zorgaanbieders. Kijk voor meer informatie en tips op dementie.nl/casemanager.

Goede website over (hulp bij) dementie

We verwezen er al een paar keer naar. Op dementie.nl, een website van Alzheimer Nederland, vind je duidelijke informatie over dementie, op welke zorg en hulp je recht hebt en wat je kunt doen om zo lang mogelijk fit te blijven. Zo zijn de achteruitgang en symptomen in sommige gevallen wel te remmen of te behandelen met medicijnen. Maar ook behandelingen zonder medicatie, zoals beweging, kunnen effectief zijn.

Is dementie te voorkomen?

Liefst krijgen we het natuurlijk helemaal niet. Maar is dementie te voorkomen? Van der Flier: “Laatst concludeerden Rotterdamse onderzoekers dat misschien wel dertig procent van de gevallen van dementie is te voorkomen. Vooral een hoge bloeddruk zou een risicofactor zijn, wat inderdaad te voorkomen is. En wat goed is voor je lijf, is ook goed voor je hersenen: gezond eten, regelmatig bewegen. Maar áls die dertig procent al klopt, dan nog houd je zeventig procent over die het gewoon overkomt. Bij ons centrum zien we geregeld kerngezonde mensen en zelfs marathonlopers, die vragen: ‘Hoe kan dat nou? Ik heb altijd gezond gegeten, gesport. Hoe kan ik alzheimer hebben gekregen?’ Maar het kan iedereen overkomen.”

Het verschil tussen alzheimer en dementie
Alzheimer is een vorm van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor een aantal verschijnselen waarbij mensen geleidelijk achteruitgaan door het afsterven van hersencellen. Deze verschijnselen worden veroorzaakt door een ziekte, zoals de ziekte van Alzheimer. Er zijn ruim vijftig ziekten die dementie kunnen veroorzaken, maar alzheimer is de meestvoorkomende. Dit zijn negen signalen die kunnen wijzen op alzheimer

alzheimermysterieHet alzheimermysterie

Het boek van Wiesje van der Flier en neuroloog Philip Scheltens (uitgeverij De Arbeiderspers) is te koop voor € 19,99.

Lees ook

Handige huis-tuin-enkeukentip

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. Met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant