Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze tips helpen om deze zomer duurzamer om te gaan met plastic

plastic.jpg

De grote hoeveelheid plastic op onze aarde begint een steeds grotere bedreiging te worden voor zowel de natuur als onze eigen gezondheid. De afgelopen jaren worden er daarom steeds meer maatregelen genomen om deze hoeveelheid afval terug te dringen.

Zo mogen winkels sinds 1 januari 2016 bijvoorbeeld geen gratis tasjes meer aanbieden aan hun klanten. Deze omschakeling heeft succes. Uit onderzoek van HEMA blijkt dat 70% van de Nederlanders minder plastic gebruikt dan een jaar geleden. Daarnaast scheiden we plastic afval vaker en kopen we nog maar weinig plastic tasjes tijdens het shoppen: slechts 1% vertrekt nog van huis zonder boodschappentas.

Toch blijkt uit hetzelfde onderzoek dat we in de zomer een stuk meer moeite hebben om duurzaam met plastic om te gaan. Zo gebruiken we bijvoorbeeld vaker wegwerpbestek, vershoudfolie tijdens het barbecueën en boterhamzakjes wanneer we op pad gaan. Maar wist je dat je ook in de zomermaanden met een paar simpele trucjes bij kunt dragen aan een wereld met minder plastic? We zochten een paar handige tips voor je uit:

1. Hergebruik boterhamzakjes

Dagelijks belanden er meer dan 1 miljoen plastic zakjes in de natuur, erg vervuilend dus. Maar net als boodschappentasjes, kun je boterhamzakjes prima hergebruiken. Bijvoorbeeld om gevonden schelpjes op het strand in te verzamelen!

2. Kies voor recyclebaar plastic

Hoewel het goed is om plastic boterhamzakjes te hergebruiken, is het nog altijd beter om te kiezen voor een herbruikbare plastic broodtrommel. Die gaat immers langer mee. Hetzelfde geldt voor drinken uit een herbruikbare drinkfles. Je kunt het beste kiezen voor recyclebaar bioplastic.

3. Bewuste ijsjes

Bij een zinderende dag aan het strand hoort natuurlijk een verkoelende snack. Bijvoorbeeld in de vorm van een lekker schepijsje! Kies er dan wel voor om de bolletjes op een hoorntje te doen in plaats van in en plastic bakje. Zo voorkom je dat je rommel overhoudt.

4. Alternatief afdekken

Wil je deze zomer lekker buiten eten, maar wil je voorkomen dat er allemaal insecten in je vers bereide gerechten komen? Gebruik dan geen plastic afdekfolie, maar kies voor een alternatief van biologisch katoen met bijenwas. Een mooi alternatief! Je kunt droge voedingswaar bovendien prima afdekken met een stoffen theedoek of placemat.

Bron| WNF, HEMA,
Beeld| iStock

Ook interessant