Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Met deze tip word je deze zomer niet gestoken door muggen

mug-arm.jpg

Word je snel gestoken door muggen? Dan zou het voor jou weleens een lastige zomer kunnen worden. Dankzij het fijne, warme weer en de hoeveelheid regen eerder dit jaar, komt er al veel eerder een nieuwe ronde muggen aan. Gelukkig kun je volgens deze muggenexpert iets doen om straks niet of nauwelijks te worden gestoken.

Het belooft een zomer met veel muggen te worden: door warm en vochtig weer zijn de muggen die de winter overleefden al eerder actief geworden. Ook hun eitjes komen veel eerder uit dan verwacht.

Meer muggen

Door de weersomstandigheden is de kans groot dat we deze zomer last hebben van een of twee extra generaties muggen. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit tegen de NOS. Door die omstandigheden ontwikkelen de larven van een mug zich ook sneller, aldus van Vliet. “Als de temperatuur stijgt, gaat de ontwikkeling van larven sneller. Normaal duurt het zo’n 28 dagen, van ei tot volwassen mug. Maar nu zien we dat de snelste er maar twee weken over doen.”

Gouden tip tegen muggenoverlast

Toch kun je volgens de bioloog wel iets doen om muggenoverlast tegen te gaan. Zijn gouden tip? Kijk in en om je huis en tuin waar er sprake is van stilstaand water. Plasjes stilstaand water zijn broedplaatsen voor muggen. Denk aan een vijver, regenton, kinderzwembadje of die volgelopen dakgoot onder je slaapkamerraam. Maar ook aan bloempotten met een laagje water erin, afvoerputjes en het water dat zich ophoopt tussen de bladeren en het vuil in de dakgoot. Zorg ervoor dat die potentiële plekken watervrij zijn en maak regelmatig een rondje om te checken of ze niet weer zijn volgelopen. Van Vliet: “Check het liefst elke twee weken. Het scheelt echt enorm, een liter water kan een paar honderd muggenlarven herbergen.”

Overigens hoeven die extra generaties muggen volgens de bioloog niet te betekenen dat er langer muggenoverlast zal zijn. Dat hangt namelijk af van het weer aan het einde van de zomer.

Tips om je slaapkamer mugvrij te houden

Er zijn maar weinig dingen zo irritant: je ligt net in bed, valt bijna in slaap en ineens hoor je een mug rond je oren zoemen… Maak de kans op muggengezoem en -steken zo klein mogelijk: vijf tips voor een muggenvrije slaapkamer.

Leuk om te lezen

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: NOS
Beeld: iStock

Ook interessant