Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zorgwekkend: in déze regio’s is nu al militaire bijstand nodig

zorgwekkend-in-deze-regios-is-nu-al-militaire-bijstand-nodig.jpg

Hoewel er dit weekend minder positieve coronatests zijn gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), gaat het lang niet overal goed. De regio’s Groningen en Twente hebben namelijk de noodklok geluid en gevraagd om militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Komt deze steun er niet, dan kunnen ze het minimumniveau aan zorg niet meer leveren.

Militaire bijstand is hard nodig

De Groningse burgemeester Koen Schuiling schrijft in een brandbrief dat de ‘nood ongekend hoog is’. In de regio’s Groningen en Twente blijft het aantal coronabesmettingen in rap tempo toenemen. Helaas neemt het ziekteverzuim onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicapten ook snel toe. Hierdoor is de druk in de zorg ontzettend hoog en is er zo snel mogelijk extra ondersteuning (militaire bijstand) nodig. “Ik doe een klemmend beroep op u om deze ondersteuning op zeer korte termijn te bieden”, zo vraagt Schuiling.

Lees ook:
Zeer besmettelijke Britse mutatie van het coronavirus duikt in steeds meer landen op

“Zorgelijke en verontrustende situatie”

De brandbrief komt niet uit het niets: andere regio’s trokken de afgelopen dagen ook al aan de bel over de situatie in zorginstellingen. Regio Noord- en Oost-Gelderland sprak vorige week al van een ‘zeer zorgelijke en verontrustende situatie’ door de snelle stijging van het aantal besmettingen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft laten weten dat de noodkreet van de zorginstellingen aangekomen is en dat er in overleg met het ministerie van Volksgezondheid wordt gekeken naar wat de mogelijkheden zijn qua hulp. De noodkreet van de regio’s Groningen en Twente zal morgenavond ook besproken worden in het Veiligheidsberaad.

Eerdere hulp

Het is overigens niet de eerste keer dit jaar dat er militaire bijstand nodig is. Het leger sprong bijvoorbeeld begin november ook al bij toen er in hoog tempo twintig extra grote testraten moesten worden opgezet. Deze teststraten werden toen tijdelijk bemand door militairen. Daarnaast hielp aan het begin van de pandemie het leger ook al mee met het vervoeren van coronapatiënten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant