Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze plant veroorzaakt waarschijnlijk je hooikoortsklachten

ambrosia.png

Heb jij veel last van hooikoorts? Het zou zomaar kunnen dat deze mooie maar verraderlijke plant bij je in de tuin of ergens in buurt staat. Hij staat niet voor niets bekend als de hooikoortsplant. Zo herken je ‘m.

De plant waar we het over hebben, Ambrosia, komt steeds vaker voor in Nederland en staat deze maand in bloei. De plant heeft zich inmiddels verspreid over tuin en en bermen, omdat de zaden in vetbollen en vogelvoer voorkomen en in het mengsel van bermbegroeiing en bloemen zitten. De stuifmeelkorrels zijn een belangrijke veroorzaker van hooikoorts, zo schrijft de GGD Rotterdam. De korrels komen op het slijmvlies terecht en zetten het afweersysteem aan tot een ontstekingsreactie. De pollen zijn zeer sterk allergeen, dat betekent dat ze snel veel klachten kunnen veroorzaken.

Hoe herken je de Ambrosia?

Ambrosia bloeit van augustus tot oktober. Omdat de plant zo laat in het jaar bloeit, duurt het hooikoortsseizoen ineens twee maanden langer. Eén plant kan tot wel drieduizend zaden per jaar produceren, die daarna nog zo’n veertig jaar kunnen ontkiemen.

Volgens natuurwebsite naturetoday.com zijn er drie soorten Ambrosia, waarvan Alsemambrosia de meest voorkomende soort is in Nederland. Het is een eenjarige plant die 20 tot 150 centimeter groot kan worden en meestal dubbelveerdelige bladeren met haartjes erop heeft. Aan de onderkant zijn de bladeren over het algemeen grijsgroen. De stengel is behaard, vertakt, kantig, vaak roodachtig en aan de voet iets verhout, aldus naturetoday.com. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft een online infoblad met foto’s van de verschillende soorten.

Dit zijn de klachten die je kunt ervaren

De hooikoortsklachten die de plant geeft, zijn bijvoorbeeld een jeukende, verstopte neus, eindeloos genies of een loopneus. Je kunt ook last hebben van jeukende, tranende of branderige ogen en een droog of branderig gevoel in je keel waardoor je moet hoesten. En sommige mensen krijgen last van een koortsig gevoel en moeheid.

Wil je weten of je hooikoortsklachten door deze plant worden veroorzaakt? Als je klachten ervaart, is een bezoekje aan de huisarts raadzaam. Hij of zij kan je doorverwijzen voor een allergietest.

Als de plant in je tuin staat

Als je Ambrosia aantreft in de tuin, is er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Hoe je de plant het best bestrijdt, bijvoorbeeld en welke voorzorgsmaatregelen je daarvoor kunt nemen. Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is het met de hand uittrekken van de planten (met wortel en al) de beste manier. Doe dat voordat de planten bloeien, anders komt er pollen en zaden vrij. Trek in elk geval beschermende kleding of handschoenen aan, zodat je de kans op allergische reactie verkleint en verpak de plant daarna in een afgesloten tas om verspreiding van de zaden te verkleinen. Het NVWA heeft ook hier een heel handig informatieblad over met veel informatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | NVWA, door Arnold van Vliet (natuurkalender.nl)
Bronnen | Lumc, GGD Rotterdam, NVWA

 

Ook interessant