Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze zeven lekkernijen kun je over een paar jaar niet meer eten

deze-favorieten-kunnen-we-o.jpg

We hebben allemaal onze guilty pleasures, het een gezonder dan het andere. Maar als we elke dag met de auto naar ons werk gaan en een halfuur onder de douche blijven staan, kunnen we die lekkernijen over een paar jaar niet meer eten…

Párdon?!

Ja, je hoort het goed. Het is dagelijks uitgebreid in het nieuws: het klimaat gaat hard achteruit.  En dat heeft niet alleen grote gevolgen voor de planeet, voor flora en fauna, maar het is ook niet goed voor onze favoriete lekkernijen. Als we zo doorgaan, kunnen we de volgende producten over een paar jaar niet meer eten:

1. Avocado’s

Om te kunnen groeien, hebben avocado’s heel veel water nodig. Zo’n tachtig procent van alle Amerikaanse avocado’s groeit in Californië en daar is het momenteel nog nooit zo droog geweest. Dat betekent dat het veel lastiger en vooral duurder wordt om avocado’s te kweken.

2. Kikkererwten

Ben je fan van hummus? Dan hebben we somber nieuws: de wereldwijde productie van kikkererwten is namelijk al met veertig tot vijftig procent gedaald. Ook dat wordt veroorzaakt door droogte.

3. Koffie

Volgens Ethiopische onderzoekers zal zeventig procent van de koffiebonen die verwerkt zijn in koffiesoorten wereldwijd, verdwenen zijn in 2080. De Arabicaplanten, waar de koffiebonen vanaf komen, zijn zeer kwetsbaar voor temperatuurverandering en andere gevaren, zoals plagen en ziektes. Stel je dat eens voor, de dag doorkomen zonder koffie…

4. Vis

Gelukkig worden er al veel maatregelen getroffen als het gaat om het redden van vissen. Bijvoorbeeld door het vissen in bepaalde gebieden te verbieden. Maar als vissers zich daar niet aan houden, verwachten onderzoekers dat er in 2048 geen vis meer zal zijn.

5. Pinda’s

Om pinda’s te kunnen kweken, heb je vijf maanden lang warm weer nodig, in combinatie met 50-100 cm water. Als er te weinig water is, kan de plant niet ontkiemen. De pinda’s groeien voornamelijk in het zuiden van Amerika, waar op dit moment sprake is van extreme droogte. Als we geluk hebben, verdwijnen de pinda niet helemaal, maar het kan wel een luxeproduct worden.

6. Ahornsiroop

Voor ahornsiroop, ook wel bekend als maple syrup, geldt in principe hetzelfde als voor de pinda’s. Door het constant veranderende klimaat krijgen de esdoornbomen niet meer de warme zomerdagen en de winterse vrieskou die ze nodig hebben. Met andere woorden: ook de dagen van de ahornsiroop zouden weleens geteld kunnen zijn.

7. Chocola

Kort gezegd eten we sneller chocola dan dat het geproduceerd kan worden. West-Afrika produceert zo’n zeventig procent van alle cacao wereldwijd. Omdat daar de temperatuur stijgt en ook de droogte toeneemt, neemt de productie van cacao af. Daarnaast blijkt er een schimmelziekte te heersen onder de cacaoplanten, waardoor de oogst mislukt.

Om onze lekkernijen te kunnen redden, zullen we zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Douche minder lang, ga lopend of fietsend naar je werk en scheid netjes je afval. Alle beetjes helpen!

Bron: Insider
Beeld: iStock

Ook interessant