Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze gewoonte is nog dodelijker dan roken

voeding-doodsoorzaak.jpg

Sport jij veel en heb je nooit gerookt? Dan wil dat helaas nog niet zeggen dat je ook per se heel gezond leeft. Uit nieuw grootschalig onderzoek blijkt dat een verkeerd voedingspatroon een veel groter negatief effect heeft op onze gezondheid dan werd gedacht.

Deze week verschenen er schokkende onderzoeksresultaten in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Washington is verkeerde voeding de oorzaak van ongeveer twintig procent van de jaarlijkse sterfgevallen wereldwijd. Een slecht voedingspatroon is daarmee volgens de wetenschappers zelfs schadelijker dan roken.

Grootschalig onderzoek

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers twintig jaar lang de gezondheidsgegevens van mensen uit 195 verschillende landen. De onderzoekers concentreerden zich op vijftien categorieën voedingsstoffen zoals fruit, groenten, vezels en vleeswaren. Ze gebruikten bestaand onderzoek om het ideale verbruik van elke voedingsgroep te bepalen. Ook bekeken ze hoeveel de deelnemers daadwerkelijk van elke voedingsgroep aten en wat de impact daarvan was op gerelateerde ziekten en gezondheidsproblemen. Met behulp van die data berekenden ze de bijdrage van elk voedingsmiddel aan ziekten en sterftegevallen wereldwijd. “Een lage inname van gezonde en een hoge consumptie van ongezonde voeding is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak,” concludeert Ashkan Afshin, een van de onderzoekers.

Tekort aan gezonde voeding

De wetenschappers zeggen dat niet zozeer het teveel aan verkeerde voeding, maar juist het tekort aan gezonde voeding levensbedreigend is. Afshin: “Een van de belangrijkste risicofactoren is het onvoldoende eten van voedzame voedingsmiddelen. Denk hierbij aan volle granen, noten, zaden, fruit, groenten, meervoudige onverzadigde vetten en peulvruchten.”

Belang van noten en granen

Wereldwijd wordt er al op grote schaal geprobeerd mensen meer groente en fruit te laten eten. Maar de wetenschappers stellen dat er ook meer aandacht moet komen voor het eten van volle granen en noten. Uit het onderzoek blijkt dat mensen wereldwijd maar twaalf procent van de aanbevolen hoeveelheid noten en 23 procent van het aantal aanbevolen volle granen aten. Bij volle granen worden alle essentiële onderdelen uit de originele graankorrel gebruikt, dus ook de kiem en zemelen. Noten en volle granen zijn gelinkt aan een verlaagd risico op kanker, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten.

Meer aandacht

De onderzoekers stellen dan ook dat er wereldwijd veel meer aandacht moet komen voor het belang van gezonde voeding. “Bij veel gezondheidsadviezen ligt de nadruk op minder junkfood en suikerrijke snacks en vergeten we te zeggen wat wel een verstandige keus is. Maar we kunnen beter het belang van gezonde voeding onderstrepen. Ook omdat mensen meer geneigd zijn een voedingsadvies op te volgen als je ze vertelt meer van iets goeds te eten in plaats van minder van iets slechts.”

Bron| The Lancet
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant