Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze dodelijke infectieziekte is in Nederland het afgelopen jaar licht toegenomen

tuberculose-toegenomen.jpg

Vorig jaar is het aantal patiënten met tuberculose (tbc) licht gestegen. De dodelijkste infectieziekte ter wereld kwam in Nederland drie procent méér voor dan het jaar daarvoor, 2017.

Opvallend is dat het aantal patiënten in 2017 voor het eerst sinds 1950 onder de achthonderd kwam.

Tuberculose (tbc) wordt veroorzaakt door een bacterie. De infectie komt voornamelijk voor in de longen. Gevaarlijk is dat een patiënt lang besmet kan zijn voordat er klachten ontstaan. Bij niet of niet goed behandelen kan de ziekte dodelijk zijn. Veel voorkomende klachten zijn bloed ophoesten, moeheid, onverklaarbaar gewichtsvlies en nachtzweten.

Verschillende vormen

Het aantal patiënten met tuberculose in Nederland is vorig jaar gestegen tot 806. In 2017 bedroeg dit aantal nog 784 patiënten. Bij 1.375 personen is in 2018 een latente tuberculose-infectie vastgesteld. Deze mensen waren wel met de infectie besmet, maar hadden geen klachten. Meer dan tweehonderd patiënten hadden open tbc, de besmettelijkste vorm. Wanneer de ziekte op tijd wordt ontdekt, is ze goed te behandelen met antibiotica. Bij zeven patiënten was het afgelopen jaar sprake van een ‘ernstige vorm’ van tuberculose. Deze mensen waren resistent tegen dit geneesmiddel.

Relatief weinig in Nederland

In vergelijking met andere landen is het aantal tuberculosepatiënten relatief laag. In Nederland worden alleen kinderen gevaccineerd die jonger zijn dan twaalf jaar en van wie ten minste één ouder uit een land komt waar tuberculose vaak voorkomt. Verder wordt vaccinatie van volwassenen bij reizen naar bepaalde landen geadviseerd als de reisduur langer is dan twaalf maanden. Asielzoekers en immigranten uit landen waar tuberculose veel voorkomt worden bij binnenkomst in Nederland gescreend op de ziekte.

Wereldwijd is tuberculose een veel groter probleem. Jaarlijks krijgen tien miljoen mensen de ziekte en overlijden er meer dan anderhalf miljoen mensen aan tuberculose.

Bron| ANP, RIVM, MedicalFacts
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant