Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze dames breien protheses voor vrouwen zonder borsten

breiprothese.jpg

Een ander een helpende hand toesteken is soms zo simpel, maar zo veel waard. In de wolwinkel van Judith Zeeman (47) komen elke week vrouwen samen om protheses te breien en haken. Vrouwen die bijvoorbeeld als gevolg van borstkanker geen borsten meer hebben, kunnen de protheses hier gratis ophalen. 

We berichtten al eens eerder over Stichting BreiBoezem, die door heel Nederland vrouwen voorziet van gebreide protheses, en nu kwamen we nog zo’n mooi initiatief tegen! In Judiths winkel Zaans Geluk in Zaandam breien en haken andere vrouwen borstprotheses. Het initiatief is onderdeel van Knitted Knockers, een organisatie die vrouwen over de hele wereld voorziet van gebreide protheses.

Judith wist als geen ander wat borstkanker aanricht: haar schoonmoeder overleed aan de ziekte. “Als er een simpele manier is om mensen te helpen met de ellende die ze ervaren na een borstervaring, dan kan ik alleen maar zeggen dat we daarvoor moeten gaan,” vertelt Judith in deze prachtige video aan NOS op 3. En dus wordt er in haar winkel nu tweewekelijks flink gebreid en gehaakt.

Een gebreide borst

Het klinkt misschien wat vreemd, een prothese van katoen, maar het heeft volgens de enthousiaste breisters wel degelijk zijn nut bewezen. Zo zou een wollen prothese lichter, zachter en warmer zijn dan een van siliconen. Ze nemen vocht op en worden niet plakkerig, in tegenstelling tot een siliconen prothese. Die zijn ook nog eens duurder, vragen wachttijd en voelen niet altijd even fijn aan omdat de huid soms gevoelig is. Daarnaast wil of kan niet elke vrouw een borstreconstructie doen.

De protheses worden naar een breipatroon van Knitted Knockers gemaakt. Het materiaal dat wordt gebruikt is speciaal katoen dat lief is voor de huid – het kriebelt of irriteert niet. De protheses komen in alle gewenste kleuren. Wie een prothese overweegt, kan het best langskomen in de winkel om er een te passen, niet elke borst heeft immers dezelfde vorm en grootte. Voor jezelf of voor een geliefde aan de slag? Het patroon vind je in Judiths wolwinkel en op de site van Knitted Knockers Zaandam.

De groep breit ook voor transgenders, om de tijd naar een eventuele operatie te overbruggen.

Doe je mee?

Bron: nos.nl, nhnieuws.nl
Beeld: Zaans Geluk

Lees ook:

Prachtig initiatief: gratis ‘breiboezem’ voor borstkankerpatiënten 

Ineke (54) haakt tasjes voor mede-kankerpatiënten

Haak mee met Dennis: gratis patroon voor een geluksklavertje

Dit is waarom je twee verschillende sokken moet dragen

Bekijk ook

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief 

Ook interessant