Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze coronamaatregel blijken mensen het lastigst te vinden

deze-coronamaatregel-blijken-mensen-het-lastigst-te-vinden-margriet.jpg

Van het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje tot het ontvangen van maximaal één bezoeker: het is slechts een greep uit de coronamaatregelen die momenteel gelden. Maar welke coronamaatregel vinden mensen nu eigenlijk het lastigst om te volgen?

Het RIVM deed hier onderzoek naar door middel van een enquête onder ruim 54.000 deelnemers. En wat blijkt? Er is één coronamaatregel waar veel mensen het het moeilijkst mee hebben.

De lastigste coronamaatregel

Het ontvangen van slechts één bezoeker thuis blijkt namelijk voor veel mensen een lastige regel te zijn om zich aan te houden. Deze coronamaatregel wordt dan ook het snelst losgelaten. Aan het begin van de tweede golf, eind september, gaven vrijwel alle ondervraagden aan dat ze zich aan deze maatregel hielden, maar toen stond het maximum bezoekers nog op 6. Inmiddels is deze regel strenger geworden. En hoe strenger de regel, hoe slechter mensen zich er dus aan lijken te houden. Deze maand gaf namelijk 80 procent van de ondervraagden aan zich nog aan het maximum van 1 persoon te houden.

Lees ook:
Déze coronamaatregel blijken mensen het lastigst te vinden

Minder vaak handen wassen

Ook het handenwassen – dat erg belangrijk is in de strijd tegen het coronavirus – wordt steeds vaker vergeten. Het percentage van de deelnemers dat zegt hun handen te wassen wanneer het nodig is, is volgens het RIVM lager dan ooit. Slechts een kwart van de ondervraagden houdt zich hier namelijk aan. Gelukkig zijn er ook nog maatregelen die wél goed worden opgevolgd. Zo gaven 7 op de 10 deelnemers aan dat ze drukke plekken zo veel mogelijk proberen te vermijden. Ook houden de ondervraagden meer afstand tot anderen: 68 procent geeft aan dit te doen. Wat wel meespeelt, is dat deze enquête is ingevuld voordat het zulk mooi weer was in Nederland.

‘De laatste loodjes wegen het zwaarst’

Volgens Frenk van Harreveld, hoogleraar gedragspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, is het niet zo heel gek dat mensen zich steeds minder aan de maatregelen houden. “We voelen allemaal dat het einde in zicht is, door het vaccinatieprogramma”, zo vertelt hij aan RTL Nieuws. “Dat maakt het moeilijk om het vol te houden. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Mensen vinden het moeilijk het vol te houden in het zicht van de haven.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RIVM, RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant