Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarschuwing van de brandweer: desinfecterende handgel kan leiden tot autobrand

desinfecterende-handgel-kan-tot-een-autobrand-leiden.jpg

Nu we steeds meer richting de zomer gaan, kunnen we voorzichtig aan ook steeds meer zonnige dagen verwachten. Maar dat leidt ook tot een extra waarschuwing van de brandweer. Heel goed als je altijd een flesje desinfecterende handgel bij je hebt, maar laat ‘m niet in de auto liggen.

Die ‘licht ontvlambaar’-waarschuwing staat niet voor niets op de verpakking.

Zo kan desinfecterende handgel tot autobrand leiden

Het lijkt misschien een handig idee om altijd een desinfecterende handgel in de auto te hebben liggen. Toch kan het ook leiden tot gevaarlijke situaties. Dat komt omdat in desinfecterende handgel alcohol zit, en zeker in een auto kan dit door de zon flink opwarmen. De reflectie van de zon op het glas van je auto werkt als het ware als een vergrootglas. Hierdoor kan er een vlam ontstaan die tot een autobrand kan leiden. Zeker als de handgel door de zon al erg is opgewarmd en je flesje een klein beetje lekt, is het gevaar groot. Ook de Belgische brandweer waarschuwde hier eerder al voor toen er brand ontstond in een garagebox waar desinfecterende handgel opgeslagen lag. 

Bewaar je handgel uit de zon

Het beste is dus om je desinfecterende handgel niet in de auto achter te laten of bloot te stellen aan de zon. De brandweer adviseert met een bericht op Facebook om ‘m in het dashboardkastje van de auto te bewaren om brandgevaar te voorkomen. Overigens geldt deze waarschuwing ook voor andere (lege) plastic flesjes die je in je auto hebt rondslingeren. Ook deze kunnen door de reflectie van zon op de glazen ruiten leiden tot autobrand. 

Lees ook: Oppassen met coronavirus: dít zijn de vaakst besmette delen van de auto

Brandwonden 

Het klinkt misschien logisch dat desinfecterende handgel zo brandgevaarlijk is omdat er alcohol in zit, maar toch staan veel mensen hier niet echt bij stil. De licht ontvlambare waarschuwing wordt te vaak met een korreltje zout genomen. Daarom waarschuwt brandweerman Ferry Hastman in het AD ook dat als je je handen schoonmaakt met een desinfecterende gel, je daarna niet meteen een sigaret moet opsteken. Ook dan kan de alcohol in combinatie met vuur tot een vlam leiden, waardoor je zelfs brandwonden kunt krijgen. Wees dus voorzichtig.

Bron | RTL Nieuws, AD
Beeld | iStock

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant