Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Bescherming tegen corona neemt toe: bijna een derde Nederlanders heeft antistoffen

bijna-een-derde-nederlanders-heeft-antistoffen-tegen-corona.jpg

In de afgelopen maand is het percentage Nederlanders dat antistoffen tegen het coronavirus in zijn bloed heeft, gestegen van 21 naar 32 procent. Een flinke stijging met twee oorzaken: veel vaccinaties bij ouderen, maar ook een groot aantal besmettingen in jongere groepen.

Dat blijkt uit de cijfers van bloedbank Sanquin, die wekelijks van zo’n 2000 donoren onderzoekt of ze antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed hebben.

Snelste stijging in antistoffen bij Nederlanders

De stijging van elf procent in een maand is de grootste en snelste stijging in antistoffen sinds het begin van de pandemie. Dat zegt Sanquin-onderzoeker Hans Zaaijer tegen NOS. Hoewel de studie van de bloedbank niet representatief is voor de hele bevolking, geeft het wel een goed beeld van hoe het staat met de antistoffen van Nederlanders. Zaaijer ziet twee duidelijke oorzaken voor die toename in corona-antistoffen: vaccinaties en besmettingen. Onder jongeren neemt het aandeel met antistoffen vooral toe door grote uitbraken in die leeftijdsgroep. Bij ouderen is het doordat zij momenteel gevaccineerd worden.  

Lees ook:
Onderzoek: ‘Na één coronavaccinatie al helft minder besmettingen binnen gezin’

Veertig- tot zestigerjarigen zorgwekkend

Wel maakt Zaaijer zich zorgen om de groep veertig- tot zestigjarigen. Antistoffen bij deze Nederlanders lijken achter te blijven: de immuniteit ligt bij hen rondom de 25 procent. “En dat terwijl de maatschappij langzaam open gaat bij een zeer hoge infectiegraad, en deze leeftijdsgroep wel ernstig ziek kan worden”, aldus Zaaijer. Hij verwacht dan ook dat er relatief veel mensen uit deze groep in het ziekenhuis zullen belanden de komende tijd. Ten opzichte van de eerste golf, toen vooral zeventig- en tachtigplussers opgenomen werden, worden er nu al meer vijftigers en zestigers gezien in het ziekenhuis.

Hoe zit dat met groepsimmuniteit?

Dat ongeveer een derde van de Nederlanders nu antistoffen heeft tegen het coronavirus, betekent overigens niet dat groepsimmuniteit al dichtbij is. Bij groepsimmuniteit gaat het vooral om dat het virus niet meer rondgaat in de maatschappij; een groot gedeelte van de mensen die geprikt is zit nu in verpleeg- of verzorgingshuizen. Wel stijgt het aandeel snel omdat er steeds meer gevaccineerd wordt, constateert Zaaijer in de cijfers van zijn wekelijkse studies.

Bron | Sanquin, NOS
Beeld | Getty Images

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende moederdag make-overs, zeven pagina’s puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant