Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kunnen we na kerst een derde golf verwachten? Britse wetenschappers waarschuwen

een-derde-golf-na-kerst-britse-wetenschappers-waarschuwen.jpg

Het is een lastig dilemma: hoe kom je dit jaar de feestdagen gezellig maar toch coronaproof door? Eerder bracht het Outbreak Management Team al het advies naar buiten om kerst dit jaar alleen in kleine kringen te vieren, met maximaal zes gasten uit je eigen regio. Ook Britse wetenschappers voorzien de gevaren bij het versoepelen van de coronamaatregelen voor de feestdagen; zij waarschuwen voor een derde golf na kerst.

Heb jij je kerstplannen al gemaakt? Of wacht je liever nog even af wat de coronamaatregelen van het kabinet gaan worden? 

Derde golf na kerst

Al eerder zei minister Hugo de Jonge dat we onszelf geen derde golf cadeau moeten geven voor kerst. Ook Britse wetenschappers die hun overheid adviseren stellen dat een versoepeling rondom de feestdagen kan leiden tot veel nieuwe besmettingen en daarmee na kerst een derde golf in gang zet. Zij zijn daarom tegen het mixen van verschillende huishoudens tijdens kerst. Volgens de wetenschappers gooien de versoepelingen olie op het corona-vuur. Professor Andrew Hayward zegt hierover tegen BBC News dat de ziekenhuizen na kerst waarschijnlijk weer vol zullen lopen en ook het aantal sterfgevallen weer flink zal stijgen als we nu tijdelijk versoepelen.

Nieuwe lockdown

Daarnaast stelt infectieziekten-expert professor Graham Medley dat wanneer de maatregelen rond de kerst versoepelen, er in het nieuwe jaar opnieuw een strengere lockdown nodig is. Om de druk in de ziekenhuizen onder de duim te houden zullen vanaf januari weer aangescherpte maatregelen moeten gelden. Daarom adviseert Medley om voor de feestdagen eerst in quarantaine te gaan als je familie opzoekt en om je vooral aan de geldende maatregelen te houden om de verspreiding van het virus aan het kerstdiner te voorkomen. Probeer daarnaast ook je sociale bubbel klein te houden in de aanloop naar kerst, om het risico op een besmetting te verkleinen. 

Lees ook: Coronaproof Sinterklaasavond vieren? Zo doe je dat

Maatregelen rondom de feestdagen

Er hangt ons dus het gevaar van een derde golf na kerst boven het hoofd. Of de coronamaatregelen daarom tijdelijk voor de feestdagen zullen versoepelen, dat blijft nog even de vraag. Dinsdag 8 december zullen premier Mark Rutte en minister De Jonge het besluit van het kabinet hierover aankondigen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | The Guardian, Het Parool
Beeld | Getty Images

Margriet extra winter

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant