Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Een derde coronaprik? Ziekenhuizen onderzoeken effect bij kwetsbare patiënten

een-derde-coronaprik-ziekenhuizen-onderzoeken-effect-bij-kwetsbare-patienten.jpg

Moeten mensen die een hoog risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus binnenkort een derde coronaprik halen? Dat onderzoeken ziekenhuizen op dit moment. Ze zien namelijk dat patiënten met een zwakke afweer óndanks de vaccinaties toch opgenomen moeten worden.

Dit zou een teken kunnen zijn dat twee vaccinaties voor die groep niet voldoende bescherming biedt, schrijft het AD.

In het ziekenhuis ondanks vaccinatie

Volgens de krant wordt in meerdere ziekenhuizen gezien dat mensen ook na twee prikken soms zó ziek worden door het coronavirus, dat ze moeten worden opgenomen. Twee vaccinatie geven voor hen dus niet voldoende bescherming. Maar, zien de artsen: het zijn bijna alleen maar mensen die al een zwakke afweer hebben. Bijvoorbeeld door een onderliggende ziekte, of omdat ze medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken.

Derde coronaprik

Om die reden gaan artsen en onderzoekers in het ziekenhuis nu uitzoeken of deze patiënten in plaats van twee, ook nog een derde coronaprik nodig hebben. “Het liefst willen we ook die patiënten goed beschermen. Het kan werken als we meer prikken aanbieden”, zegt Bram Goorhuis, coördinator van de corona-afdelingen van Amsterdam UMC en internist tegen AD. In andere landen, waaronder Frankrijk, is al besloten dat kwetsbare patiënten na vier weken nog een derde coronaprik krijgen.

Lees ook:
Alleen nog coronaprikken van Moderna of Pfizer voor jongere vacccinatiegroepen

Lopende onderzoeken

De ziekenhuizen onderzoeken het effect van een derde coronaprik bij uiteenlopende groepen. Van ongeveer achthonderd mensen, onder andere patiënten die chemo- of immuuntherapie krijgen, werd vier weken na de tweede vaccinatie de afweerreactie gemeten. Op die manier hopen ze te ontdekken wie er wel een geen goede immuunrespons hebben. Dat kan van verschillende factoren afhangen, waaronder leeftijd, ziekte en vorm van therapie. Gelukkig zien ze wel dat de vaccinaties bij de meeste mensen goed werken, en valt dit onder de “normale foutmarge” van studies naar vaccinaties, zeggen artsen.

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant