Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wel of geen derde coronaprik? Dit adviseert de Gezondheidsraad

wel-of-geen-derde-coronaprik-dit-adviseert-de-gezondheidsraad.jpg

De afgelopen tijd wordt er steeds meer gezegd en geschreven over een derde coronaprik. Is het wel of niet nodig? En zo ja: voor wie dan precies? De Gezondheidsraad heeft dinsdag een advies gegeven.

De Gezondheidsraad stelt in het advies dat mensen met een ernstige afweerstoornis een derde coronaprik zouden moeten krijgen. Twee doses van het coronavaccin werken bij deze groep nog niet genoeg, stelt de raad. Om hoeveel mensen het precies gaat, is nog niet bekend.

Derde coronaprik

Het is volgens de raad nog niet nodig om andere mensen een boosterinjectie te geven. Dat kan echter wel nodig zijn als de vaccins na verloop van tijd minder goed beschermen, maar “daarvan is op dit moment nog geen sprake”. De bescherming van sommige coronavaccins tegen infectie zelf daalt weliswaar iets, waardoor de kans bestaat dat mensen die gevaccineerd zijn toch het virus oplopen. Maar de bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden is “nog altijd onverminderd hoog”.

Lees ook: Dít wordt vanavond (vermoedelijk) bekendgemaakt tijdens de persconferentie

Extra vaccinatieronde

Een extra vaccinatieronde is volgens de raad pas nodig wanneer de vaccins niet goed meer werken om ernstige ziekte te voorkomen. Daarom zou de overheid zich daar nu alvast op moeten voorbereiden, zegt de Gezondheidsraad. Mensen van zestig jaar en ouder zijn dan waarschijnlijk als eersten aan de beurt.

Lees ook: Ruzies met vrienden of familie door de coronamaatregelen? 1 op 3 Nederlanders heeft hier last van

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant