Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Last van depressieve klachten? Eet als een Italiaan!

depressieve-klachten-eet-italiaans.jpg

Pasta, een salade caprese of een lekkere tiramisu… Niet alleen onze buik wordt blij van de Italiaanse keuken, maar ook je hoofd! In Europa krijgt één op de vijf vrouwen en één op de tien mannen een depressie, met Italië als uitzondering. 

In het laarsvormige land wonen veel minder mensen met een depressie dan in de rest van Europa. En dat komt door het gezonde voedingspatroon, zo blijkt uit onderzoek van Esther Vermeulen. Want veel groente, olijfolie, fruit en volkorenproducten zorgen voor minder negatieve gedachten.

Moodfood

Het onderzoek van Esther Vermeulen is onderdeel van het internationale project Moodfood. Verschillende wetenschappers in Europa doen onderzoek naar de samenhang tussen depressie en voedsel. Ongeveer 75 miljoen Europeanen hebben last van depressieve klachten en dat kost de EU jaarlijks zo’n honderd miljard euro.

Italiaanse keuken

“Vooral de mediterrane keuken met veel groente, olijfolie en volkoren producten zorgt voor minder depressieve klachten”, vertelt Esther. Ze keek onder andere naar een Italiaanse studie en vond een verband tussen leefstijl, voeding en depressie: “In Italië is er veel meer beleving rondom een maaltijd. Families eten vaak samen, ze nemen er veel meer tijd voor. Dit draagt mogelijk bij aan minder klachten.”

 

Gedachteloos eten

Volgens Vermeulen zijn Nederlanders minder met hun eten bezig en eten dan ook vaak gedachteloos voor de televisie. Dit, terwijl samen eten en hier de tijd voor nemen, een positieve invloed heeft op een zware gemoedstoestand. Het is nog niet bewezen of ongezonde voeding zoals veel suikers en verzadigde vetten invloed hebben op depressie. Dit moet volgens Esther nog worden onderzocht. Wel zegt ze: “Het is een goed idee om een ongezond voedingspatroon met suiker en vet te vervangen door een gezonde maaltijd.” We gaan dus weer uitgebreid kokkerellen!

Bron: RTL Nieuws
Beeld: iStock

Ook interessant