Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Na de eikenprocessierups komt ook déze gevaarlijke rups naar Nederland

dennenprocessierups.jpg

De eikenprocessierups marcheert al enkele weken in grote getale door het land. Het aantal is zelfs verdriedubbeld in vergelijking met vorig jaar. De beestjes zorgen voor behoorlijk wat gezondheidsklachten. Nu blijkt ook een ándere rups zijn intrede te maken in ons land.

De dennenprocessierups (het zusje van de eikenprocessierups) is namelijk al bij de Nederlands-Belgische grens gespot. Het beestje komt oorspronkelijk voor in Frankrijk, maar trekt de laatste jaren steeds meer naar het noorden.

De dennenprocessierups

De rups leeft, zoals valt te verwachten, in dennenbomen. Net als de eikenprocessierups heeft de dennenprocessierups brandharen die bij mensen voor vervelende gezondheidsklachten kunnen zorgen. De haartjes, die met het blote oog haast niet te zien zijn, zorgen onder andere voor ademhalingsproblemen en jeukende huiduitslag. En het vervelendste: de dennenprocessierups schiet bij stress meer van deze brandharen uit dan de eikenprocessierups. Deze nieuwkomer heeft namelijk één miljoen brandharen per rups, tegen 700.000 haren bij de eikenprocessierups.

Zijn we veilig?

Toch denkt Henk Jans, medisch adviseur van de Nederlandse vereniging voor Medische Milieukunde, niet dat de opmars van de dennenprocessierups voor meer problemen gaat zorgen dan haar al in Nederland aanwezige zusje. “Qua overlast zijn de dennenprocessierups en de eikenprocessierups hetzelfde, maar op zo’n groot aantal maakt dat niet zoveel uit. Bovendien zijn er in het zuiden van Nederland weinig plekken waar veel dennenbomen staan, dus wat dat betreft is Nederland wel veilig”, zegt hij tegen Editie NL.

Lees ook
Waarom de eikenprocessierups met deze hitte extra gevaarlijk is voor je hond

Natuurlijke vijanden

De reden dat de beestjes steeds meer naar het noorden trekken, heeft volgens Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups vooral te maken met klimaatverandering. Gelukkig kent het beestje, net als haar zusje, veel natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen, sluipvliegen, zweefvlieglarven, bidsprinkhanen, kevers en vogels. Tegen De Gelderlander zegt Hellingman dat ze verwacht dat de natuur uiteindelijk zelf zal zorgen voor een oplossing. Al kan dat volgens haar nog wel even duren. “Wanneer het evenwicht wordt hersteld, is niet te zeggen. We zullen eerst door de zure appel heen moeten.”

Bron| Editie NL, De Gelderlander
Beeld| iStock

Ook interessant