Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De ‘sproeten’ van deze vrouw bleken een zeldzame vorm van borstkanker

rebecca-hockaday.jpg

De Amerikaanse Rebecca Hockadey, een 35-jarige moeder van twee kinderen, maakte zich geen zorgen toen er een vlekje op haar borst verscheen. Gewoon een sproetje, dacht ze. Totdat het sproetje zich begon uit te breiden. Het bleek inflammatoire borstkanker: een zeldzame, maar erg agressieve vorm waarbij er geen knobbeltje te zien of te voelen is.

Rebecca, die inmiddels veertig is, vertelt op de site van the Today Show dat ze eerst dacht dat het vlekje door de zon kwam. Voor de zekerheid liet ze het toch checken door een dermatoloog. “Ik dacht dat hij zou zeggen dat het gewoon kwam doordat ik langzaam wat ouder word en mijn huid verandert, ik heb geen moment gedacht dat het weleens borstkanker zou kunnen zijn.”

Loodzware behandeling

Maar uit een biopsie bleek dat Rebecca inflammatoire borstkanker, ofwel ‘ontstekingsborstkanker’, had: een zeldzame, maar erg agressieve vorm van borstkanker die ontstekingen veroorzaakt. Omdat de kankercellen al in haar lymfeklieren zaten, volgde onmiddellijk een loodzware behandeling. Ze onderging eerst zestien weken chemotherapie, haar beide borsten moesten eraf en tot slot werd ze twee keer per dag bestraald, vijf dagen per week. De bestraling verzwakte haar huid en lichaam zo erg dat ze een paar ribben brak.


Een foto van Rebecca en haar gezin in de tijd dat ze chemotherapie onderging.

Borstkanker zonder knobbeltje

Inflammatoire borstkanker komt in Nederland ongeveer honderd keer per jaar voor. De ziekte is lastig te herkennen, omdat de symptomen erg op een gewone (borstklier)ontsteking lijken en heel anders zijn dan die van ‘normale’ borstkanker. Zo is er geen knobbeltje te zien of te voelen, maar dringen de kwaadaardige kankercellen direct je lymfevaten binnen. Hierdoor raken je lymfeklieren verstopt, wat weer één of meer van de onderstaande klachten kan geven:

• verdikking van de huid en een ‘sinaasappelhuid’
• roodheid van de borst (of een rode vlek)
• zwelling of vergroting van de borst
• pijn of jeuk aan de borst
• de borst voelt warm aan
• gezwollen lymfeklieren onder de oksel of onderaan de nek
• een ongewone intrekking van de tepel of vochtafscheiding
• ‘sproeten’ (zoals Rebecca haar eerste klachten omschreef) wijzen eigenlijk zeer zelden op ontstekingsborstkanker. Maar neem altijd contact op met je huisarts als sproeten of moedervlekjes van kleur of vorm veranderen.

Kenmerkend voor ontstekingsborstkanker is dat de klachten niet verdwijnen met antibiotica, terwijl dat bij een gewone ontsteking wel gebeurt. Sla daarom altijd alarm als de symptomen langer dan een week aanhouden.

‘Ik had geen pijn of andere klachten’

Na tien loodzware maanden werd Rebecca ‘schoon’ verklaard. Al had ze toen wel allerlei nieuwe gezondheidsklachten vanwege infecties die door de borstreconstructie waren ontstaan. Ook is de chemotherapie nog niet helemaal verleden tijd: de veertigjarige moeder slikt nog steeds pillen en krijgt elke maand injecties. Rebecca vertelt nu haar verhaal om andere vrouwen te helpen: “Je gelooft gewoon niet dat iets wat er zo onschuldig uitziet, zo vreselijk kan uitpakken. Ik had geen pijn, geen andere klachten. Het zou heel veel voor me betekenen als ik anderen kan behoeden voor wat ik zelf heb meegemaakt.”


Rebecca luidt de klok in het ziekenhuis om te vierenn dat het belangrijkste deel van haar behandeling erop zit.

Bron | kanker.be (folder inflammatoire borstkanker), KWF Kankerbestrijding

Ook goed om te weten

Bekijk ook

Deze driejarige kleuter krijgt voor elkaar waar menigeen alleen maar van kan dromen: hand in hand wandelen met Máxima!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant