Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

De Jonge: ‘Begin juli minstens één coronaprik voor iedereen die dat wil’

de-jonge-begin-juli-minstens-een-coronaprik-voor-iedereen-die-dat-wil.jpg

Alle Nederlanders die een vaccinatie willen, kunnen begin juli minimaal één coronaprik gehad hebben. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond gezegd in het televisieprogramma Op1. Hij houdt daarbij wel een slag om de arm: de nu verwachte levering van de coronavaccins moeten dan wel allemaal zoals gepland verlopen.

Eerder dacht het demissionair kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voor iedereen, die dat wil, ten minste gedeeltelijk gevaccineerd zou zijn.

Minstens één coronaprik in juli

In het televisieprogramma vertelde demissionair minister van Volskgezondheid Hugo de Jonge dat de verwachtingen nu zijn, dat iedereen die dat wil tegen de zomer ten minste deels gevaccineerd kan zijn. Dat klinkt gek, maar het komt erop neer dat iedereen minstens één prik gehad heeft. Van de nu beschikbare coronavaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca zijn twee aparte prikken nodig; daarvan zou iedereen in juli dus mogelijk de eerste coronaprik gehad kunnen hebben. Naar verwachting keurt het Europees Geneesmiddelenbureau volgende week ook het vaccin van farmaceut Janssen goed, waarvoor maar één injectie nodig is.

Lees ook:
Waarom zestigers nu soms eerder een coronavaccinatie krijgen dan 70- en 80-plussers

Optimistisch

Dat De Jonge de verwachting voor wanneer we de coronaprik kunnen halen nu bijgesteld heeft naar juli, is op basis van de ervaringen van de afgelopen tijd. De hoeveelheid prikken die gezet zijn en de leveringen van de verschillende vaccins, stellen De Jonge optimistisch. Aan het einde van het tweede kwartaal – in juli – kan het volgens hem nu dus al zo ver zijn dat iedereen die dat wil de eerste coronaprik gehad heeft. Van de 14 miljoen volwassen Nederlanders is zo’n 85 procent bereid zich te laten prikken, is waar het kabinet van uitgaat. Twee derde daarvan kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn, de rest zou dan één prik hebben gehad. Alles hangt wel af van de leveringen van de verschillende farmaceuten, benadrukt de coronaminister. Als die tegenvallen, kan het alsnog langer duren voordat iedereen gevaccineerd is.

‘Behoorlijk normale zomer’

Het is op basis daarvan, volgens De Jonge, dan ook zo dat het een realistische inschatting is dat we “een behoorlijke normale zomer tegemoet gaan” zonder veel coronamaatregelen. “Gaandeweg dat tweede kwartaal zullen we al behoorlijk kunnen afschalen in maatregelen.” Wel zegt hij dat het kabinet afgelopen zomer te optimistisch geweest is bij het afschaffen van de regels. “De roep om versoepelingen was toen ook behoorlijk groot en daar hebben we vind ik toen te veel aan toegegeven. Dus alle reden om niet nu diezelfde fout nog een keer te maken, want je krijgt er spijt van.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | ANP, Op1
Beeld | Getty Images

Ook interessant