Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De geluksmomenten van Meester Bart

meesterbart.jpg

Bart Ongering is beter bekend als Meester Bart. Hij schrijft columns en gedichten over wat hij meemaakt als Engelse leraar in zijn vmbo-klas op de OSB in Amsterdam-Zuidoost. Zijn tweede bundel Dichter bij Meester Bart is net verschenen. Meester Bart deelt zijn geluksmomenten met Margriet: 

Zondags pak
“Ik heb mooie herinneringen aan mijn veilige en gezellige jeugd. Eén beeld staat nog op mijn netvlies. Op zondag zochten we opa en oma op in Oosterhout. Mijn opa was altijd in pak, ook op zondag. Als we dan wegreden, rende hij achter ons aan om te zwaaien, veel te netjes gekleed. Hij is overleden toen ik acht jaar oud was. Hij was toen pas 63, maar in mijn ogen al oud en grijs.”

Samen slagen
“Terugkijkend op mijn eigen schooltijd bewaar ik vooral mooie herinneringen aan
de examentijd. Voor de leraren waren we een lastige klas, maar met elkaar hadden we het heel leuk. We zeiden tegen elkaar: ‘We gaan als groep slagen’, en dat is gelukt. Ondanks dat het snikheet was en we vooral gingen zwemmen bij een meertje.”

Persoonlijke verhalen
“Nu ik zelf leraar ben, vind ik een van de hoogtepunten het mondeling examen Engels. De leerlingen mogen dan iets vertellen over iemand die of iets dat ze dierbaar is. Het is fantastisch dat ze er dan voor kiezen om iets heel persoonlijks te vertellen. Daar kan ik echt van genieten.”

Klankbord
“Mijn verloofde Rachel is mijn steun en toeverlaat. Ze hoort na school mijn verhalen aan over de leerlingen en leest kritisch mijn columns mee. Het zijn dagelijkse geluksmomenten als we beiden thuiskomen na werk en de dag samen doornemen.”

Uitlaatklep
“Ik sport vijf keer per week: crossfit, boksen, krachttraining en hardlopen. Na een schooldag heb ik dat nodig om alles wat ik op school hoor achter me te laten en om te schakelen naar tijd voor mezelf. De leerlingen zijn er niet mee geholpen als ik thuis nog over ze pieker.”

Vanuit het hart
“Schrijven gaat me goed af, ik laat zien wat mij en de jongeren bezighoudt. Ik hoop een breed beeld van het schoolleven te geven. Op vrijdag en in het weekend schrijf ik, het liefst in een café. Ik ben graag onder de mensen, zij geven me inspiratie.”

Interview | Dorine van der Wind
Beeld | Hollandse Hoogte

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-20, deze editie is te bestellen via Magazine.nl.

Lees ook andere geluksmomenten

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant